Политика

В старата столица се създава инициативен комитет за издигане паметник на Цар Борис III Обединител

В деня на изпълване на 129 години от рождението на Цар Борис III, получил при рождението си титлата Княз Търновски, официално бе обявена инициативата на Председателя на група съветници на ВМРО – БНД  във Великотърновски общински съвет Евгени Коев за изграждане в старата столица на паметник на най-успешния български владетел по време на Tретото българско царство, наречен от народа – Цар Обединител.

Предложението за сформиране на инициативен комитет е отправено към всички желаещи граждани на гр. Велико Търново и района и за първи път е представено на изминалата сесия на Великотърновския общински съвет. Инициаторът е провел и разговори с изтъкнати историци, общественици и ръководни лица и е получил от някой от тях подкрепа. Над десет от общинските съветници в старата столица също са откликнали на поканата, като освен членовете в групата на ВМРО-БНД, желание да се включат в инициативния комитет са изразили още и представители на ГЕРБ, СДС и Демократична България“, а отделни  представители на Българска демократична общност и на Коалиция „БСП за България“ са изразили мнение, че подкрепят инициативата.

Издигането на паметник на Цар Борис III Обединител в старата столица не е поредната инициатива за наличие на още един паметен знак в града, а и възможност за преоценка и осмисляне от повече българи на периода на управление на България преди и по време на Втората световна война. Преоценка на управлението на един от най-успешните български държавници и преоценка на наложени клишета след 1944 год., продължаващи да битуват и да се предават неоправдано на младите българи. След като паметници на Цар Борис III вече има изградени в редица градове в България, а и в чужбина, редно е и в старата столица монархът, получил при рождението си и носил в продължение на 24 години титлата „Княз Търновски“, да има подобаващ паметен знак.