Община

В Самоводене асфалтират улици, правят основен ремонт на стая в школската сграда

Две улици и площад ще бъдат  доасфалтирани през лятото  в Самоводене със средства от програмата „Местни инициативи”, съобщи кметът на селото Стефан Мъглов. Техният ремонт е започнал преди година, но не е завършен. „С финансиране от Инвестиционната програма на Община Велико Търново ще се направят реконструкции на вътрешната улична инфраструктура. Основната работа ще бъде кърпежи и запълване на дупки по разрушени настилки, както и по участъци, където е имало ремонт на ВиК мрежата”, поясни Мъглов.

Възвръщане престижа на училището е голямата амбиция на самоводския кмет. Затова в школската сграда започва основен ремонт на една стая за първокласниците наесен. „Ще бъде сменена дограмата, ще поставим окачен таван, ще се подмени подът, ще има напълно ново обзавеждане. Смятам, че ще можем да направим самостоятелен първи клас и да се обърне тенденцията самоводчани да водят децата си на училище в Търново”, каза Мъглов. По негови думи около 120 деца могат да се съберат за учебната 2020/21 година.

Ремонтът на кметството, заложен в предизборната програма на Мъглов, засега се отлага. „Част от парите за благоустройството по време на извънредното положение се вложиха в система за електронни подписи и интернет банкиране и всички административни услуги се извършваха онлайн. Гледаме  да вървим напред икономично и на този етап се въздържаме от изпълнение на големи проекти”, отбеляза кметът.

Той допълни, че в следващите дни предстои да бъдат окосени  и обезпаразитени обществените пространства, парковете и детските площадки в населеното място.

1450 човека живеят по постоянен адрес в Самоводене. По време на извънредното положение още 130-150 души са поискали  и получили настоящ адрес.