Здравеопазване

В реанимацията на търновската болница спасиха 21-годишен, направил опит за самоубийство с антифриз

21 – годишният младеж е приет в реанимацията на областната болница в кома, с нарушено дишане и с пряка опасност за живота в средата на месец май.

Лекарите установяват, че е погълнал 500 ml антифриз, което е в пъти повече от научно доказаната смъртоносната доза – 20 ml концентрат.

Употребата на антифриз при човек най-често поразява мозъка, бъбреците и черния дроб, което води до изключително висока смъртност при тези случаи.

„Приехме момчето в кома, с неефективно дишане и бъбречна недостатъчност. Дълго време беше на апаратна вентилация и всеки ден се провеждаше хемодиализно лечение. Работихме съвместно с д-р Виолета Пашова, която е специалист по токсикология. Поетапно лечението започна да дава резултат. Той беше изведен от апаратната вентилация и започна бързо да се възстановява“, разказва началникът на отделението д-р Сибила Маринова.

Младежът е изписан след близо месец престой в реанимация.

„Изключително благодарни сме на лекарите, които положиха всички усилия, за да спасят сина ни. Ще им бъдем признателни винаги, тъй като през цялото време бяха до нас. Направиха истинско чудо и подариха втори живот на детето ни. Сега той е добре, възстановява се бързо и започна да се връща към своето нормално ежедневие“, споделя бащата на момчето.