Икономика

В платформа VOХ КНСБ може да сигнализирате за нарушение или да поощрите

400 потребители са се регистрирали до сега в платформата VOХ КНСБ – Твоят глас срещу сивата икономика. Около 30 са сигналите. Един от тях е от Велико Търново. Целта на мобилното приложение е да се активизира гражданското общество в борбата със сивата икономика. На него могат да се качват както положителни, така и отрицателни сигнали, а анонимността в платформата е гарантирана. Това обясни в старата столица Даниела Алексиева – национален секретар на КНСБ. Тя припомни, че недекларираният труд убива всички нас и затова борбата със сивия сектор трябва да е общ ангажимент.

Платформата VOХ КНСБ – Твоят глас срещу сивата икономика, е още един инструмент за защита на правата ни. Задължително сигналът се проверява. Той може да бъде направен от позиция на работник или на клиент. В платформата има и калкулатор. С него лесно се изчисляват загубите при заплата от 1000 лева, например, и легализирана по-ниска.

Предстои изготвяне на списък с лоялни работодатели. КНСБ възнамерява да влезе освен в средните и във висшите училища. Преговаря се и с ВТУ  „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново, коментира Тодор Капитанов – национален секретар на КНСБ.