Образование

В пет търновски училища няма свободни места за ученици в VIII клас

Пет търновски училища изпълниха приема си на ученици в VIII клас и в тях вече няма свободни места. Това са Езиковата и Природо-математическата гимназии, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Старопрестолната гимназия по икономика и Средно училище „Емилиян Станев”. Със запълнен капацитет са и Гимназия „Ломоносов” в Горна Оряховица, както и СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш и средните училища „Николай Катранов” и „Димитър Благоев” в Свищов.

Общо над 380 са непопълнените места в учебните заведения в областта с прием след завършен VII клас. 18 момичета и момчета очаква паралелката по журналистика и връзки с обществеността в Хуманитарната гимназия в старата столица. В СУ „Владимир Комаров” има места за 15 бъдещи монтьори по автоматизация, а в Гимназията по железопътен транспорт в Горна Оряховица – 20 за ръководител движение.

Срокът за кандидатстване е до 10 септември.

От Регионалното управление на образованието уточниха, че закриване на специалности няма да има, тъй като свободните позиции са за обучение по професии, за които в следващите години се прогнозира недостиг на кадри на пазара на труда.