Култура Любопитно

В парк „Мини България“ отново посрещат посетители със сладолед

От безплатното сладко студено изкушение ще получи всеки между 12.00 и 15.00 ч. тази събота и неделя, решил да разгледа парка на миниатюрите във Велико Търново.

Мястото се намира на ул. „Свети Климент Охридски“, в подножието на крепостта Царевец.

„Търновград – духът на хилядолетна България“ е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. Открит е официално на 30 септември 2017 година.

Миниатюрите са в мащаб 1:25.  Направени са ръчно по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите до най-малкия детайл. Експонирани са в красиво оформената паркова среда.

Тук могат да се видят макети на: Рилски манастир, Бачковски манастир, Античен театър и акведукт в Пловдив, резиденция „Евсиноград“, „Царска Бистрица“, църквите в Несебър, двореца в Балчик, Асеновградска крепост, нос Калиакра, руската цъква в с. Шипка, паметника на връх Шипка, Дяволски мост, храм-паметник „Александър Невски“, църква „Св. Седмочисленици“, Народен театър „Иван Вазов“, руската църка и площад „Независимост“ в София, Побити камъни край Варна, панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ в Плевен, Казанлъшка долина, забележителностите на Велико Търново, пристанищата Русе и Варна, най-големите български жп гари, летища и др.

Обогатява се с нови макети постоянно.

Паркът е изграден съобразно всички изисквания за достъп от хора с увреждания, като предоставя и възможност на незрящи да се запознаят със забележителностите и да добият реална представа за тях,  опипвайки макетите.

Работното време е от 9. 00 до 19,30 ч. е всеки ден.