Денят

В област Велико Търново няма огнища на Африканска чума

Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика поредно заседание на Областната епизоотична комисия. Повод за заседанието беше писмо от Министъра на земеделието, храните и горите, относно събирането, почистването и дезинфекцията на пристанища, летища и гари, както и поставянето на указателни табели за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.   В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново и ОПУ – Велико Търово.
Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната. До този момент няма огнища на болестта в областта. Проф. Попова каза, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни , постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“. По време на заседанието бе взето решение към епизоотичната комисия да бъде включен и представител на пристанищна инфраструктура.
Димитър Йорданов -ЛРД Сокол 1884 Велико Търново подчерта, че по наблюдение на ловните дружинки през тази година са се родили повече диви прасета. Той добави, че са постъпили  повече от 30 заявки за индивидуален отстрел на диви прасета.