Здравеопазване

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ откриха модерна хибридна операционна

 

Нова хибридна операционна зала вече е част от отделението по съдова хирургия на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Всички разрешителни режими са готови и предстои първата операция на екипа от съдови хирурзи. 

Хибридната операционна бе реализирана с помощта на Министерството на здравеопазването, което отпусна като най-голям акционер в дружеството над 1 милион и 300 хиляди лева. Отделението е с трето ниво на компетентност, а в новата зала могат да се работят оперативни интервенции, които на практика се реализират в университетски болници и в лечебни заведения с висок технологичен потенциал.

Модерната хибридна операционна комбинира в себе си ангеограф и всичко останало за стандартна. Ангеографът е съвременен апарат, позволяващ да се лекуват пациенти при много малко лъчево натоварване. В същото време са защитени и работещите с него. На екрана ще има образ, който се предава от ангеографа и при инжектиране на контрастно вещество на пациента, става ясно как изглеждат съдовете отвътре. Това ще позволи на специалистите да приложат най-адекватния за лечение начин.

Петима съдови хирурзи ще работят в хибридната операционна. Това са доайенът д-р Иван Андронов, младите попълнения д-р Константин Грудков и д-р Любослав Шкварла, опитните им колеги д-р Ангел Григоров и д-р Пламен Денчев. Безплатни профилактични прегледи за пациенти със съдови проблеми започват в областната болница от 28 юни. Те ще се извършват  от д-р Грудков и д-р Шкварла, а телефонът за записване е 062 52 66 05.