Образование

В Никополис ад Иструм се проведе заключителният етап от обучението на участниците в клуб „Млад екскурзовод“

В Археологическия резерват „Никополис ад Иструм“ приключи учебната година за членовете на клуб „Млад екскурзовод“ към Общинския детски комплекс във Велико Търново. 28 гимназисти са участвали в дейностите през 2022/23-а. Един от тях – Денислав Марков от Езиковата гимназия – след успешно издържан изпит пред комисия от Регионалния исторически музей   получи удостоверение за екскурзовод на Царевец и в обектите на РИМ в старопрестолния град, съобщи ръководителят на клуба Катерина Токушева. Документът е връчен на Денислав от д-р Теменуга Георгиева, главен уредник в отдел „Връзки с обществеността“.

Двугодишен е курсът на обучение в „Млад екскурзовод“. Първата година   учениците изучават средновековието на Търново, а втората – Търново през Възраждането, поясни Токушева. Сред изявите на децата тя отличи участието им в изложбата на сурвакници „От Коледа до Васильовден“ в Сарафкината къща, присъствието им на кръглата маса, организирана от Великотърновския университет по повод 150 години от обесването на Апостола, екскурзоводските беседи  пред паметника на Асеневци по случай   празника на старата столица – 22 март, проведената работилница „Писано яйце“ в ДГ „Соня“.

За следващата учебна година Катерина Токушева сподели, че договаря екскурзоводска практика за членовете на клуба  през пролетната ваканция в обектите на  Регионалния исторически музей.