Денят

В НВУ отбелязаха Йордановден. Курсант Тихомир Стоянов извади богоявленския кръст от импровизиран басейн

„Това е стара свята традиция и аз много държа нашите курсанти да бъдат обучавани в традициите, защото те са същността. Знаем откъде идваме, знаем накъде отиваме.  Днес ние освещаваме бойните знамена заедно с Българската православна църква, а Армията и Църквата са два от основните стълба на държавността и съм щастлив, че успяхме да проведем ритуала въпреки пандемичната ситуация в страната. Създадохме условия, така че да си проведем празника. Пожелавам на всички да бъдем здрави, защото сега имаме най-вече нужда от това. Вярвам, че нещата ще се наредят – затова да сме здрави“, каза началникът на Университета бригаден генерал Иван Маламов.

Курсант Тихомир Стоянов извади богоявленския кръст от импровизиран  басейн, изграден пред храма „Свети седмочисленици“ . Той е на 20 години, от Стара Загора, изучава специалност „Материални средства, придвижване и транспорт“. „За мен беше чест. За втора година скачам, миналата година не успях, но тази бях късметлия. Надявам се да ми донесе здраве особено в тези пандемии в момента. Пожелавам си успех си и всичко да е, както преди“, каза Тихомир.

Празникът във висшето училище започна с освещаване на богоявленската вода и на бойното знаме на Университета. Ритуалът извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий. На водосвета присъстваха народните представители Станислав Стоянов и доц. Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, представителна част и преподавателският състав на висшето военно училище.

По-рано кметът Даниел Панов уважи Светата литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“.  Панов поздрави присъстващите на службата и пожела на всички великотърновци да бъдат здрави и благословени.