Денят Образование

В НВУ „Васил Левски“ започна финалният етап на националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“

Националната програмна „Изучаване и съхраняване традициите и историята на българската армия“ стартира с финалния си етап днес в НВУ „Васил Левски“.

63 ученика от Видин, Петрич, Разлог, Габрово, Велико Търново, Варна и Бургас пристигнаха в НВУ „Васил Левски“ и за една седмица ще се обучават във вуза заедно със своите ръководители. Програмата включва пет смени по 7 групи със 70 участници. Всяка група включва ръководител и 9 ученика. Общо 350 ученици и ръководители, представители на 35 училища от цялата страна, ще преминат подготовка. Дейностите са съобразени с войсковия живот, като ще има ранно ставане и сутрешни физически упражнения, строяване за издигане на националния флаг, специализирани учебни занятия и др. Част от IX Етърски ученически гвардейски отряд с ръководител Евгени Коев при ПГТ „Д-р Васил Берон” във Велико Търново също ще участва в обучението. Учениците ще бъдат настанени в общежитията при военния университет. Курсът продължава от понеделник до петък, а в събота школниците ще отпътуват по родните места.

Това е съвместна програма между Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката, която обхваща ученици до 10 клас в средното образование. Модул „Б“ от програмата се провежда именно в НВУ „Васил Левски“ и включва занимания по военна топография, лидерство, военномедицинска подготовка, изучаване на въоръжението на българската армия, организацията на българската армия, историята на военното образование и историята на българската армия, поясни подп. Стефан Маринов – началник на Център за професионално и продължаващо обучение при НВУ „Васил Левски“.

Гергана Нинова