Здравеопазване

В „Клиника на открито” не откриха серопозитивен от изследваните за ХИВ/СПИН

185 граждани изследваха кръвната си захар в „Кабинета за профилактика на диабета” в провелата се Клиника на открито в парк „Марно поле” във Велико Търново. Отклонения от референтните стойности са установени при 28 души. От тях 20 са жени. В „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 80 настоящи и бивши пушачи – 59 жени и 21 мъже. При 7 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането.
Анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в Клиника на открито във Велико Търново си направиха  61 желаещи на възраст от 16 до 83 години. Носител на вируса не е открит.

В „Кабинета за профилактика на хипертонията” е измерено кръвното налягане, ръста и телесното тегло на 276 души – предсърдно мъждеене е установено при 5 лица, от които 3 са новооткрити и са насочени за допълнителна консултация с личния си лекар. По време на кампанията в парк „Марно поле” във Велико Търново са разпространени здравнообразователни материали по осем теми.

Инициативата се провежда за четвърта поредна година в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства”. Нейни партньори бяха  Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, филиалът в старата столица на Варненския медицински университет с подкрепата на Българската асоциация по хипертония.
        Целта на проявата е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести – сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване, на Международния ден на сестринството – 12 май, Световния ден на хипертонията – 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.