Образование

В инициативата „Четем заедно…” обсъждат „Коледна песен” на Чарлз Дикенс

„Коледна песен“ на Чарлз Дикенс ще събере почитателите на книгите в шестото издание на „Четем заедно…“ на 9 декември от 16.30 часа в Православния център „Проф. Тотю Коев“ във Велико Търново.  

„Инициативата предоставя възможност на обичащите книгите да обсъдят своите любими произведения в приятна приятелска обстановка и се провежда всеки месец. В предварително допитване във Facebook страницата на Православния център се избира книга за следващата среща.

В анкетата за шестото издание на „Четем заедно…“ бяха предложени за гласуване пет заглавия: „Всеки приятел на Николас Никълби е и мой приятел“ на Рей Бредбъри, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс, „Портретът на Дориан Грей“ и „Щастливият принц“ на Оскар Уайлд и „Шахматна новела“ – Стефан Цвайг”, разказа д-р Стефка Кънчена – председател на фондация „Дякония и мисия”.

Публикувана на 19 декември 1843 година като част от коледен цикъл произведения, заедно с „Камбаните“ и „Щурец в огнището“, историята на скъперника Скрудж добива изключителна популярност. По думите на самия автор целта на „Коледна песен“ е била да нанесе „поразяващ удар“ от името на бедните и да привлече внимание върху ужасните им условия на живот и труд.