Икономика Образование

В деня на икономиста ви срещаме с Димитър Топков – гордостта на Старопрестолната гимназия

Димитър Топков е гордостта на Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново. Стипендията на фондация „Атанас Буров”, първо и второ място в Национално състезание за икономисти на английски език в София и почетното отличие за превод в конкурс на Европейската комисия и генерална дирекция „Писмени преводи” са малка част от успехите, завоювани от момчето.

сн. РУО-Благоевград

Тази година Димитър завърши специалността „Оперативно счетоводство” в икономическата гимназия, и смята, че с явяването си на предварителните изпити през месец април ще успее да запише „Бизнес логистика” в УНСС. Споделя, че ще съчетае ученето с работа, и пожелава на всички млади хора да намерят подходящ работодател и с лекота да се ориентират в това с какво точно искат да се занимават. „Бих пожелал на младите икономисти, които в момента учат, да имат смелостта да участват в различните състезания, които се организират в икономическите училища. Учебните заведения им дават възможност да се изявяват на много равнища. По този начин те ще се развиват, ще знаят къде точно да намерят интересите си. Аз моите интереси ги срещнах по време на явяванията си на състезания в училище. Именно състезанието „Млад преводач” ме ориентира в сферата на преводачеството”, посочи Димитър Топков.

Преди явяването си на състезания, той първо се запознава с това дали те отговарят на неговите интереси. Ако е нужна специална подготовка – писане на есе или реализиране на бизнес идея, се залавя за работа. Ако не – както дойде, споделя с усмивка Димитър.

На своите досегашни съученици пожелава успехи в сферата, която са си избрали. И хъс и упоритост по пътя към сбъдването на професионалните успехи.

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите през 2005 г. с решение на Министерския съвет по повод 110-ата годишнина от създаването на първото българско икономическо дружество през 1895 г. По-късно – през 1990 г., дружеството е преименувано в Съюз на икономистите в България.

Честит празник!

снимка към публикацията – Старопрестолна професионална гимназия по икономика