Денят Община

В Арбанаси отпразнуваха Тодоровден за 29-та година

Арбанаси отново бе домакин на конкурса за най-гиздав кон и атрактивни демонстрации на красивия празник Тодоровден. Благослов отслужиха великотърновският митрополит Григорий и трима свещеници.


„Ездата е дълбоко свързана с нашите традиции. От древни времена народът ни почита конете – те са символ на силата, волята, устрема, победата. Благодаря на всички, които опазват и съхраняват българските обичаи.
Благодаря на състезателите и колектива от Клуба по конен спорт „Калоян – 92”, на основателя му и треньор Михаил Костов. За поредна година техните успехи в страната и чужбина прославят Велико Търново.
Честити, здрави и успешни да бъдат всички именици, сред които е домакинът на днешния празник – кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.” – каза кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Конкурсът за най-гиздав кон и жокей днес бе спечелен от Йоана Николова и кобилата й Fire Girl. На второ място се нареди Ирина Николова с кобила Кристин, а на трето място бе Лоугън Саудърс с кобила Касида. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.

За първи път в Арбанаси Тодоровден е празнуван официално през 1990 г. и оттогава в селището не са прекъсвали традицията, а един от редовните посетители през годините бе обичаният актьор Тодор Колев.