Култура Община

„Вълшебната флейта“ на Моцарт ще звучи на Царевец

Операта в две действия от Волфган Амадеус Моцарт „Вълшебната флейта“ ще видят великотърновци и гости на града на 26 август от 21 ч. в рамките на фестивала „Сцена на вековете“. Либретото е на Емануел Шиканедер, а спектакълът – на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.
Режисьор е Антониу Замфир (Opera Romana Craiova – Румъния).
„Вълшебната флейта” е последната опера на Моцарт. Писана е в годината на неговата смърт – 1791. Операта е в две действия, в популярната по онова време форма зингшпил, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Волфганг Амадеус.

Премиерата е на 30 септември в извънградския „Freihaus Theater”. Самият Моцарт не присъства на това важно събитие, тъй като умира само 2 месеца след премиерата – на 5 декември 1791 г. Днес операта е едно от най-обичаните и най-често изпълняваните произведения в оперните театри по цял свят.
Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.