Образование

Възстановиха Клуба по етнология в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий”

Възстановиха дейността на Клуба по етнология в Профилираната хуманитарна гимназия във Велико Търново.  Той ще носи името на основателя си доц. д-р Николай Колев, съобщи училищният директор Жоржета Ангелова.  Ученици от VIII до  XII клас ще имат възможност да посещават  заниманията. Интерес към извънкласната форма проявяват ученици както от профил Хуманитарен, така и от направлението Терапия и рехабилитация, каза Ангелова.

Ръководител на клубните дейности е учителят по История и цивилизация Павлин Витанов. Учениците ще участват в отбелязването на национално-значими местни исторически дати и събития, изработване на мултимедийни проекти, в исторически конкурси, в събиране на материали за обогатяване на фонда на етнографската сбирка в гимназията, обясни Витанов. Целта е установяване на партньорски отношения и работа по съвместни проекти с Историческия факултет на Великотърновския университет, читалище „Надежда 1869” , Държавния архив, Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей. Планират се и общи инициативи с клуб „Млад етнограф” при читалище „Напредък 1870” в град Лясковец, допълни учителят.

Преподавателите от катедра „Нова и най-нова история” проф. Маргарита Карамихова, проф. Мария Иванова и д-р Павлин Чаушев  са сред учредителите на клуба.

Доц. Николай Колев е бил преподавател по етнология в Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” от 1970 г. Автор е на над сто научни публикации и на учебника „Етнология на България”, по който се   обучават и до днес студентите в страната.