Култура Община

„Възрожденски разкази“ гостува във Велико Търново

Впечатляващият концерт-спектакъл „Възрожденски разкази“ е подаръкът за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението на България и 170 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев. Продукцията е дело на Ансамбъл „Чинари“, а жестът към жителите и гостите на Велико Търново е от страна на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов.

Концертът ще се състои на 1 март /четвъртък/ в голямата зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, а началото му е в 19,00 ч. Входът е свободен – с покани, които могат да бъдат намерени на касите на МДТ.

„Възрожденски разкази“ е музикално-танцов спектакъл, който връща времето в епохата на Възраждането и борбата на българския народ за свобода. Вихрени хороводни произведения, патриотични маршове и възрожденски песни са съчетни с едни от на-съкровените и любими произведения на Христо Ботев – „Майце си“, „Моята молитва“, „Елегия“. Шедьоврите на големия поет и революционер са вплетени в ритъма на автентичната фолклорна музика.

Спектакълът носи послание за пробуждане на националния дух и гордостта на българите и за съхраняване на спомена за бележитите личности от епохата на Възраждането.

Хореограф, сценарист и режисьор на постановката е Асен Павлов. В спектакъла на Ансамбъл „Чинари“ участват Квартет „България“, Трио „Булгарина“ и Костадин Генчев.

Ансамбъл „Чинари“ е първият частен професионален ансамбъл в България, който е създаден по идея на Асен Павлов през 1993 г. от професионални изпълнители на български народни танци, музика и песни. В своята история Ансамбъл „Чинари“ е участвал в над 6000 концерта, представления, тв продукции и спектакли, 360 от които в САЩ. Ансамбълът е гастролирал в Молдова, Гърция, САЩ, Италия, Македония, Германия, Сърбия, Южна Корея, Франция и Англия. Част от емблематичните спектакли на трупата са: „Магията на танца“, „Траките“, „Ние Българите“ , „Мистичен ритъм“ и други.  През 2015 година, Асен Павлов и Ансамбъл „Чинари“ са наградени от Съюза на артистите в България с „ИКАР 2015“, за спектакъла „Траките“.  През 2016 година получават награда  от Съюза на българските музикални и танцови дейци –  „Кристална лира“ за музикално-танцовия спектакъл „Ние, българите“. През 2017г. Асен Павлов  е награден от  Министерство на Културата  на Република България с грамота и почетен знак  „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики –   за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Днес, ще имате възможността да се насладите на един от шедьоврите на Ансамбъл Чинари –„Възрожденски разкази“, със специалното участие на Квартет Българи, Трио Булгарина и Костадин Генчев. Хореограф и режисьор на спектакъла – Асен Павлов.