Образование

Възпитанички на Езиковата гимназия са на второ и трето място на Националната олимпиада по френски език

Единадесетокласничката Даница Христова е класирана на второ място в Националната олимпиада по френски език (резултатът й е само 2.5 точки по-нисък от този на победителя в нейната възрастова група), трета е съученичката й Димана Георгиева. Достойно представяне записаха и 9-класничките Радостина Джагалска, Никол Станоева и Катерина Петрова.

Даница е втора и в националния кръг на Националното многоезично състезание в групата с английски като втори чужд. В първия етап учениците слушат текст на изучавания от тях първи чужд език, а след това го преразказват на втория. Във втората част извличат основната идея от текст на първия чужд език и съставят по тази тема свой на втория.

Даница Христова и Димана Георгиева изучават френски език като основен, а английски като втори чужд. Имат участия във франкофонското състезание „Маратон по писане“, активни са и в дейности по „Еразъм+“, притежават сертификат за владеене на езика – ниво В1 за Даница и В2 за Димана. Техни учители по френски език в ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ са Красимира Губеркова и Адриана Мъглова, на деветокласниците преподава Станислава Стойкова.

До края на месеца Даница Христова очаква резултати за представянето си в 3 конкурса – два по превод и един по литература.

Близо 20 призови отличия в олимпиади и конкурси по превод са донесли на своето училище ученици от френските паралелки през последните 5 години. За този период гимназията има и двама лауреати на Националната олимпиада по езика.