Образование

Възпитаничка на ПГ „Ангел Попов” първа в националния конкурс по гражданско образование

Мирослава Драшкова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ завоюва първо място на Националния конкурс по гражданско образование „Хората – еднакви и различни“, организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Инициативата се провежда всяка година и има за цел да   стимулира интереса на учениците към усвояването на знания, умения и компетентности, необходими за ролята им на граждани в съвременното общество. Дванадесетокласничката от специалност „Интериорен дизайн“ оглавява класирането във възрастова група 9-12 клас, като спечели сред сто участници, с есе на тема: „Детето в света на възрастните“. За конкурса Мирослава е мотивирана от своя учител по „Свят и личност“  Тодор Видиновски.

Младата дизайнерка е изкушена от думите, четките и боите, като илюстрира оригиналната си идеята и с картина. Тя е категорична в посланието, което отправя: „Всяка възраст си има своите болки и тревоги, но не подценявайте децата си – имайте време за тях, не само ги слушайте, но и чувайте думите им, разпознавайте радостта и тъгата им.  Когато ги създавате, бъдете отговорни към тях, защото те искат да се гордеят с Вас така, както Вие искате да се гордеете с тях.  Показвайте им уважение към своите родители, за да се научат и те да уважават Вас. Говорете им с любов за Вашите учители, за да обичат и те своите. Бъдете истински патриоти, за да бъдат и децата Ви такива. Хората – еднакви и различни! Еднакви в опита си да бъдат посвоему щастливи и различни в избора си на път за постигане на това щастие. И на този фон – невинното и чисто дете в света на възрастните, птица в клетка или птица в полет“.

Мечтите на тази талантлива търновка я отвеждат след  дипломирането, което и предстои, в света на компютърните игри и техния дизайн.

 

 

Снимка – сайт ПГСАГ  „Ангел Попов“