Интервю

Възкресението – идея за Живот

        Преди повече от 25 години радио Би Би Си огласи, че учени са установили точната дата на Възкресението на Иисус Христос – 8 април.

Този факт сега вече е потвърден и в няколко енциклопедии, една от които е „Хронологична енциклопедия на света“ (изд. „Елпис“, Том 3, 1994 г., стр. 24).

Още през 1956 година Учителят на Мъдростта Ваклуш Толев отбулва тази тайна – 8 април е историческата дата на Възкресението на Христос. Сдружение „Общество Път на Мъдростта“ от десетилетия отбелязва 8 април като празник на Възкресението.Тази година тържеството ще бъде утре от 12 часа в Културен център „Тракарт” в Пловдив. С видеопрожекция на Ваклуш Толев на тема „Възкресението – нова психология на света” в старата столица денят ще бъде отбелязан днес от 18 часа в зала 308 на КНСБ.

 

За Възкресението преди и в наши дни разговаряме с Румен Сейреков от” Общество Път на Мъдростта”:

 

– „Има съображения, които официалното религиозно църковно изповедание само си слага – например за определяне на Деня (не датата!) на Възкресението”, казва Ваклуш Толев. Какви са те, господин Сейреков?

 

–  При определяне Деня на Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Пасха (Песах). Затова християнският празник е в зависимост от еврейския, който е във връзка с изхода от Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Пасха, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно. Така, поради различията в календарите, разминаванията между католическия и православния празник понякога достигат до месец. Едни Го празнуват възкръснал, когато Той още не е в гроба, а други отиват да му пеят възкресна песен, когато преди двайсет-тридесет дни е излязъл оттам!…

Но никой в живота си не празнува на друг ден своето раждане, освен на самия ден, датиран независимо от промените на календарите. И не може да се празнува кончина, освен на точната дата. Тя, датата, е, която определя, тъй като дните се сменят. Така, че 8 април си остава истинската дата на Възкресението на Христос.

 

–   Какво представлява Възкресението?

–   В същността си Възкресението не е чудо, нито е феномен. Не е и съчувствие към страдащия човек, нито е само идея за Избавление и Спасение. … Възкресението е идея за Живот! Същността на този реален и мистичен акт е невъзможно да се обясни с едно изречение, затова ще се опитам да я разкажа с думите на Ваклуш Толев.Възкресението е едно завършено действие от великата човешка драма на всемирното ни развитие, казва той.  Хилядолетията, в които се работи върху сътворения, имат един върховен момент – момента на Родения Христос, който започва да работи в сътворения Адам.

Възкресението е надгробна властност. То е един Ден невечерен – ден, който няма заник. Възкресението е тайната на целостта на развитието на човека. Точно затова то е белязано с думите на Пилат: Ecce Homo! – Ето Човека! А целостта на развитието – казва Ваклуш Толев – е когато сте всичко и всичко е това, което сте! Възкресението е една нова душевност на света – тайна, която бъдещето ще познава и прилага, защото то не е привилегия само за един.

Възкресението на Христос отвори вратата на Живота, защото човекът съществува, само Бог живее! А Голготският Път показа как човекът може да свали бремето на световното страдание, трансформирайки го в идея за развитие.

–  Да, „Истината е по-горе от всяко съображение!”, както казва още Ваклуш Толев. Според него „Възкресението е не велик ден, а велико живеене – трябва не само да празнуваме Възкресението, а и да поискаме да се научим да възкръсваме”. Какви са историческите примери за това и възможно ли е да става в наши дни?

 

–   Древността говори за възкресението на Озирис в Египет, на Адонис във Вавилон, на Дионис в Гърция… Имало е лични възкресения, но не е имало идея за Всемирната мистерия Възкресение.

Идеята е била позната, но тези възкресения са с прилагането на външни сили – кадуцеят, който ги докосва е в ръцете на друг, прилагащ силите и енергиите, взети отвън и приложени върху избраника. За първи път в световната история при Христос имаме Възкресение със събудената вътрешна Сила. Там, в гробницата на Йосиф Ариматейски, затисната с камъка, нямаше друг – Христос беше сам, но възкръсна и сам отвали камъка.

Възкресението е древна тайна, която мистериите на древността познаваха, но Христос я откри за света – само той даде цялостна концепция за Възкресението и показа стъпките на Голготския път до него.  Възкресението е овладяно безсмъртие и отворена врата за Единосъщие. Защото Христос показа и тайната на Възнесението. С това той освободи пазителите на Дървото на Живота – след Него Възкресението е Мирова сила, природна цялост и духовна потреба!

Аз съм възхитен – казва г-н Толев – от психиката на българския народ, който на празника се поздравява с думите “Христос Воскресе!” и отговора “Воистина Воскресе!”. Това е една изумителна психоза, носеща тайната на историческата доблест и националното предназначение на българите. Няма друг народ с толкова доблест по отношение идеята за Бог! Доблестта на българина е, че има храм и олтар вътре в себе си. Защото да се брани само външния не е достатъчно.

Няма друга земя, родила поет, който да каже за нея: “Бог и България – единство в двойна плът!”, както го изрече Пенчо Славейков в своята “Кървава песен”, която г-н Толев нарича българското евангелие. … Няма и друг народ, дал толкова жертви в идеята за свободата – ако се съберат костите на загиналите за свободата ни, ще имаме един втори Балкан.

В хилядолетната си история ние имаме подсказка, че можем да възкръсваме – нашето Възраждане е едно осъществено възкресение с идея за свобода, която си заслужихме.

–  Тогава какво ни е необходимо днес?

–  Необходим ни е фермент! А ферментът е нова дързост, нова идея, нова доктрина – не идея за подражателство. Необходимо ни е Знанието на Духа, който може да изгради културата на Възкресението. Необходимо е никога да не унижаваме съзнанието си с идеята за оцеляването. Няма по-унизителна социална формула от това днешно “да оцелеем”. Христос не оцеля, а победи света на преходността. Оцеляването е социална беда, която ни лишава от мировата идея за Възкресението!

–  Благодаря ви! С какво ще поздравите празнуващите Възкресение Христово ?

–   На всички, които носят в сърцето, ума и душата си идеята за големия християнски празник, ще го честитя с нашето българско “Христос Воскресе!” и с думите на Христос: “Дерзайте! Аз победих света!”

 

 

Звуковият файл може да чуете тук.