Здравеопазване

Във Велико Търново раждат жени и от съседните области

Няма криза за лекарски кадри в акушеро-гинекологичното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, сподели началникът му доц.д-р Светлозар Стойков. Той обясни, че в неговия екип работят девет лекари. От тях със специалност са шестима, очаква се тази година с такава да се сдобие още един от младите медици. 16 акушерки поемат част от грижите за майките и бебетата, десет са санитарите.

„ Догодина завършва първият випуск на филиала във Велико Търново на Варненския медицински университет. Надявам се от него да са и новите попълнения в колектива”, коментира доц. Стойков. Той сподели, че продължава тенденцията от последните години за увеличаване на ражданията в акушеро-гинекологичното отделение на великотърновската болница. Професионализмът на работещите в него поражда и доверието към тях у бъдещите майки. Те са не само от област Велико Търново, но и от съседните – Русе, Търговище, Плевен, Габрово, Ловеч.

Около 10 процента са недоносените бебета от дошлите на бял свят 1096 деца в  отделението. Двойките близнаци са 11. Увеличават се ражданията със секцио. През изминалата година те са били 44 процента от всичките, при 33 процента за 2016-а. „Голяма част от тях са в резултат на предпочитания на бъдещите майки, които искат на минимизират рисковете от неблагополучия в родилния процес при естествено раждане”, обясни доц. д-р Светлозар Стойков.  Той отчете и тенденция за покачване на възрастта на жените за първо раждане. През 2017 година най-възрастната първескиня е била на 45 години, а най-младата майка на 14 години.

Началникът на акушеро-гинекологичното отделение във великотърновската болница се надява след две години то да е в новата база на стационара, където условията за работа и грижи към майките и бебетата ще са още по-добри.