Култура Община

Във Велико Търново откриха Националния фестивал за детско–юношеско театрално творчество „Малкият принц“

Днес във Велико Търново беше открит Националният фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“. Началото на престижния форум, който се провежда за 16-и път в старата столица, даде заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община Велико Търново Нейко Генчев. На събитието присъства директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината Нелина Църова, малки театрали от страната, техните ръководители, зрители и приятели на театралното изкуство от всички възрасти.

„Театърът предизвиква хората да отворят ума си, да изследват непознати светове чрез ролите и сценариите, да разказват интересни истории с думи, глас, пантомима, песен, с кукли, танц и т.н. Професията на актьора е трудна, но театърът дава набор от умения, които можете да използвате за цял живот – всеки ден, независимо с каква професия сте се захванали“, обърна се към участниците във фестивала Нейко Генчев.

„Четенето на сценарии развива вашия речник, вербалните ви умения и грамотността ви. Работата с режисьора ви научава как да слушате и да разбирате това, което чувате. Когато репетирате, вие се учите как да се справяте със задачите и да постигате целите. Като се представяте на сцената, се учите на смелост и самочувствие. Когато получите главната роля, за която сте мечтали, ще се научите да носите постиженията си скромно и с достойнство, и да не се възгордявате излишно. Ще разберете и колко е важна малката роля за големия спектакъл. Ако пък не ви дадат роля, ще се научите да се справяте с разочарованията. Когато репетирате с другите, се учите колко е важно да работиш с екип и да не подведеш другите, допълни заместник-кметът. Малките деца, които искат да се посветят на това изкуство, са мой личен заряд и основание да съм все още в тази професия“, каза в приветствието си актрисата Йоана Буковска – Давидова, която за пореден път оглави журито на фестивала. Заедно с нея уменията на малките театрали оценяват режисьорът и актьор Николай Априлов, режисьорът, преподавател и продуцент проф. Станимир Трифонов, Тони Минасян от театъра в Бургас и Антони Цонев, гл. експерт от Дирекция „КТМД“ в Община В. Търново.

Йоана Буковска каза още, че самата тя е започнала актьорската си кариера още като 14-годишна в детското студио на театър „Сълза и смях“ и че едни от най-добрите й приятели са точно от онова време. На сцената се учим на доверие, на вярата, че човекът до теб ще те подкрепи във всяка трудна ситуация – ценности, които все повече липсват в съвремието ни, каза още актрисата. Радвам се, че отново сме тук, защото нашият патрон Малкият принц ни е научил, че децата са най-чистите, откровени и спонтанни същества. Дано да опазим техния ентусиазъм и талант, за да останат в тази професия, да им дадем криле и надежда, добави Буковска.

Националният фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“ се организира от Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873” в село Самоводене. Той продължава до 8 май, а в него участват 19 детски и юношески театрални формации от цялата страна с общо над 250 млади актьори. Шест спектакъла са в детската възрастова група и 13 са в юношеската. Входът за всички представления е свободен.