Култура

Във Велико Търново за първи път ще гостува монголският музикален етно ансамбъл Ih Tsetsn

Във Велико Търново за първи път ще гостува музикалният етно ансамбъл Ih Tsetsn. Концертът е на 25 юни, вторник от 18,30 ч. в Народно читалище „Надежда 1869“ с вход свободен. Събитието е по повод 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република. Организира се от Посолството на КНР в България, Община Велико Търново и Институт „Конфуций“ във ВТУ.

Ih Tsetsn е музикален етно ансамбъл, базиран в Пекин, чийто членове са израснали в пасищните райони на Вътрешна Монголия. Всеки от изпълнителите е роден в семейство на скотовъдци и още в ранна възраст започва да изучава монголската цигулка „моринхур“ (двуструнен инструмент с конска глава), както и други инструменти от своите родители и народни музиканти. Завършват професионални музикални училища, където усъвършенстват уменията си и успяват да се издигнат до ниво майстори. Музикантите овладяват лъковите и арфови струнни инструменти, както и традиционното монголско гърлено пеене (хоомей). Впоследствие свирят в професионални художествени трупи във Вътрешна Монголия.

Имат редица участия в предавания по Китайската централна телевизия и многократно са печелили награди от престижни национални и международни конкурси. Те са представители на новото поколение млади монголски изпълнители и съчетават умело музицирането с дълбока музикална чувствителност, придобита в резултат на дългогодишния им живот сред обширните пасища.

Ансамбълът може да се похвали с редица изяви в Китай и други държави по света, сред които Германия, Италия, Канада, Швейцария, Швеция, Белгия и САЩ, а през 2014 г. изнасят соло концерт в „Кенеди център“ във Вашингтон.