Здравеопазване

Във великотърновската урология лекуват с модерни методи все повече пациенти

97 процента оперативна активност отчита урологичното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново през изминалата година. Над 70 процента от интервенциите се извършват ендоскопски. Увеличават се и преминалите болни. През 2017-а те са били 533-ма, с 36 повече от предходната.

  „Утвърдена практика в структурата е провеждането на тримесечни, а много често и ежемесечни обсъждания на новости от практиката, както и на по-сериозни клинични случаи. В отделението има програма за квалификация и продължително обучение на персонала, на която всеки от медиците държи, отделя лично време и лични средства за подготовка. Лекарите, които работят в отделението са четирима. Всички са с призната специалност по урология, което надвишава изискванията за II ниво на компетентност. За болните се грижат осем медицински сестри и четирима санитари”, сподели началникът на урологията д-р Георги Баръмов. Той уточни, че отделението работи по 13 Клинични пътеки и две клинични процедури според НРД 2017-а. Създадени са и условия за улесняване на достъпа за хора с увреждания.

Най-много оперативни интервенции уролозите извършват в областта на горните пикочни пътища, предимно при болни с уролитиаза – бъбречно-каменна болест. Втори по честота са едноскопските процедури при патология в долните пикочни пътища. Тук попадат заболяванията на простата – доброкачествени и злокачествени, камъни в долните пикочни пътища, стеснения на уретрата и др. Трети по честота са операциите за лечение на мъжката полова система. Съветът на уролозите към пациентите е да се диагностицират навреме чрез провеждане на редовни профилактични прегледи. По този начин и най-малкото патологично отклонение ще бъде хванато и лекувано навреме. „При рака на простата, ако се диагностицира рано, преживяемостта на пациентите е много голяма”, категоричен е началникът д-р Георги Баръмов.

Колегите му д-р Петър Петров, д-р Михаил Пиперков и д-р Цветозар Цачев диагностицират и лекуват в стационара болни с остри и хронични нарушения на дренажа на урината, остри хеморагии от пикочните пътища, остри възпалителни заболявания и състояния от урологичен произход, травми, бъбречно-каменна болест, възпалителни заболявания, туморни образувания и други.

В отделението лекуват 14-годишно момче, но най-възрастният пациент бил 100-годишен дядо с патология на пикочния мехур, който след направена му операция живял още 5-6 години. Д-р Баръмов дава този пример, като илюстрация на това, че възрастта на пациентите не е от значение. По-важно е те да получат квалифицирана медицинска помощ, следвайки тенденциите и новостите в съвременната медицина и урологията в частност.

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ