Образование

ВТУ тържествено отбеляза Студентския празник

„Най-голямото постижение  на нашата  демокрация от 89-та година насам е академичната автономия. Обръщам се към всички преподаватели и студенти –колеги, не позволявайте да ни я отнемат. Това е единственото, което имаме”, каза в приветственото си слово към преподаватели и студенти ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, по случай  предстоящият празник 8-ми декември и добави, че е сигурен в доброто бъдеще на ВТУ и  се надява на тяхната  подкрепа.

Приветствие към своите колеги поднесе Светослав Мишев, председател на Студенския съвет.

От името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, своите колеги  поздрави Лай Дзинтин, студентка в специалност „Българска филология“ в Пекинския университет за чужди езици, КНР. Тя е приета за включено обучение във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ по специалност Българска филология, образователно-квалификационна степен бакалавър, редовна форма на обучение по индивидуален учебен план със срок на обучение една академична година. Учителката й по български език в Китай й е дала българското име Серафима.

За Студентския празник приветствие поднесе и Георги Кирилов, който учи Бизнес администрация в Университета на Балеарските острови, Испания. В университета той е по програма Еразъм.

Единадесет души, по един от всеки факултет и по един от Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, получиха стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. Стипендиите на Академичния съвет се изплащат от собствените средства на Великотърновския университет.

За поредна година ректорът проф. д-р Христо Бонджолов  връчи личната си стипендия. Тя е учредена  на името на проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет по случай 100-годишнината от неговото рождение. Стипендията е от лични средства на проф. Бонджолов. Тази година трима студенти са носители на стипендията на Ректора.

За трети  път се връчи и стипендия на името на проф. д.ф.н. Георги Димов, ректор на ВТУ  1968-1970. Тя е учредена от неговия син Христо Димов.

Възпитаникът на Педагогически факултет Павел Цанков Стойчев дари и тази година три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, занимаващи се активно с доброволческа дейност, от специалност Социална педагогика.

9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, получиха специални награди от Алианц Банк България по случай 8 декември.

На тържественото събрание  бяха обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 56 изявени момичета и момчета са спечелили национални и международни награди и имат значими научно-художествени и спортни постижения в периода декември 2018 г. – декември 2019 г. Сред тях има носители на златни, сребърни и бронзови медали, има спечелени отборно призови места на различни научни конференция, олимпиади и конкурси на национално и международно ниво. Тези колеги не само се изявиха и доказаха, но със своите успехи издигнаха още повече авторитета на Великотърновския университет! Подробности за техните успехи са обявени в официалната страница и Facebook на Университета.

Акцентът на празника беше връчването за деветнадесети пореден път на Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро. Тя е за Елица Топалова – абсолвент и отличник от Филологическия факултет на ВТУ. Отличничката бе удостоена от заместник-кмета проф. Георги Камарашев и от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Преди тържеството, в 9,30 ч., работа започна и ректорът за един ден – Цветалина Иванова, Приложна лингвистика – английски и немски език, трети курс.

На събитието сред официалните гости бяха областният управител проф. д-р Любомира Попова, председателят на Общински съвет Венцислав Спиридонов, заместник-кметът на Община Велико Търново-проф. Георги Камарашев и др.

Пламена Димова