Образование

ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“

В периода 14 – 21 май 2018 г. в JRC (Съвместен изследователски център на ЕС), Испра, Италия по повод на Българското председателство на Европейския съюз и патронния празник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, бе открита Изложба „България и Европа – познати и непознати“.

В експозицията са показани шрифтови табла и стенописни постери на студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, катедра Графичен дизайн и визуална комуникация и катедра Стенопис.

От българска страна в събитието участваха: доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност на Великотърновския университет, доц. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство, доц. Владимир Аврамов, зам.-декан по международната дейност на Факултета по изобразително изкуство, доц. д-р Владимир Владов, зам.-декан по учебната дейност на Филологическия факултет и доц. Пеньо Пенев.

Общото синергично послание на типографските и калиграфски експерименти и на стенописните реализации, релевантни на темата, е да презентират едно от най-значимите постижения на българския интелектуален потенциал – създаването на кирилицата (eдна от трите официални азбуки в EU) и проявите ? в съвременното българско изобразително изкуство.

Изложбата поставя акцент върху духа и естетиката на Българската кирилица. Показва нейните съвременни форми, вървящи ръка за ръка с традицията. Именно в духа на традицията са показани и авторски монументални реализации в жанровете светска и сакрална живопис – стенописи, мозайки и витражи.