Образование

ВТУ отбеляза 120 г. от рождението на дипломата Георгиос Сеферис

Библиотечно-информационният център „Гръцки език и култура“ към Филологическия факултет на Великотърновския университет организира културна проява по повод 120 г. от рождението на поета и дипломат Георгиос Сеферис. Тя се проведе под патронажа Н. Пр. М. Кундуридис, посланик на Република Кипър в България. В събитието, организирано и осъществено изцяло онлайн в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ – гр. В. Търново, участие взеха студенти и преподаватели от Великотърновския университет, както и ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

В програмата на културната проява беше включено откриването на експозиция на тема „Поетът и дипломатът Г. Сеферис“, изготвена от доц. д-р Д. Румпос. Тя включи табла с моменти от живота и пътуванията на Сеферис, фотографии с лица и екзотични места, запечатани от фотографския апарат на самия поет. Между тях са вмъкнати стихотворения и текстове на български и гръцки език. Колекция от книги на поета, издадени в Гърция, изследвания за делото му и преведени негови произведения на български.

Мероприятието се проведе с любезната подкрепа на Благотворителна фондация „Ал. Онасис“ и Министерството на образованието, културата, спорта и младежта на Р. Кипър.