Любопитно Община

Жителите на с. Ново село си върнаха терен, ВТОС го отреди за парк

2 240 квадратни метра терен в центъра на великотърновското Ново село успя да си върне кметството след 17 години административни спънки. Той е част от парк с общественото перило и чешма, продаден с предназначение за застрояване. През годините, парцелът сменя собственици, за да стигне и до съдия-изпълнител. След одобрение от Великотърновския общински съвет на последно заседание, имотът отново е на кметство Ново село, с окончателно отреждане „за парк“.

„Проблемът съществува от 2003 година, даже още по-назад във времето. Още от 2000 година, когато се е утвърждавал новият регулационен план на селото, за времето, за което всеки един гражданин персонално и всяка една институция има време да възрази и  да иска поправки по новия план, кметската управа тогава, по една или друга причина, не е поискала отреждането на това място за парк, каквото  всъщност е мястото. Така то е останало зелен терен. По-късно, не без съдействието на местната управа, някой се възползва от това, отрязва едно парче от парка, прави се промяна на ПУП, администрацията нямало как да види, че това е парк, защото по план е зелен терен, обявява търг с цел застрояване, нещо, което всеки един нормален жител на селото го възмути”, разяснява казусът Христо Христов, кмет на населеното място.

Нямало обаче никакви законови основания да бъде развалена сделката, станала без публично достояние. Така, в продължение много години теренът сменя няколко собственика, за да се стигне едни ден до съдия изпълнител, да го обяви на търг, заради дългове. Изчакват се няколко търга да минат, да падне цената му достатъчно и той бил купен от Тодор Кънчев, представител на новоселското сдружение „Отец Матей Преображенски”.

„Каузата прилегна на сърцето на една наша приятелка и тя дари средствата за покупката. Така Кънчев стана горд собственик на терена”, усмихва се Христов.

Така, след като успява да се отмени и т.нар. „административна грешка” –  два пъти една и съща възбрана наложена, едната пада, другата не,  теренът е дарен на Община Велико Търново. В началото на 2020 година желанието на кмета Христов да се работи по странния казус отново влиза в местната администрация и успехът е увенчан с решението на ВТОС.

„С промяната отново ще се обединят двата парцела – източния и западния, отредени за парк. В източния имаме детска площадка, в западния жителите искат да се сложат уреди за спорт на открито. Още тази година ще започнем работа по парка”, поясни още кметът на с. Ново село Христо Христов.

Кремена Крумова – Попова