Образование

Второ място за възпитаник на ПГ по туризъм на национален конкурс

Мариела  Иванова от Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново се класира на второ място в националния конкурс „Моята кариера – мечта или реалност”. Тя е ученичка в XI а клас, специалност „Хотелиерство”.

Мариела днес мечтае да започне като нает работник, за да се учи да може и ще продължи образованието си, за да знае и още.       „И после, след десет години – ще имам мой хотел. В планината ще е. Във вечното зелено; в страшната тишина, когато всичко е притихнало в очакване на поредната буря; в белия сняг, парещ очите, когато огрее слънце; в птичата песен, преди изгрев. В планината ще е хотелът ми. И вече знам, че мечтите могат да бъдат реалност, или поне вярвам, че такава е моята мечта. Туризъм винаги ще има, освен ако нещо паранормално не заличи света. И не само това е причината да вярвам. Хората, които ми помогнаха да осъзная това, са моите учители, от които запомних, че това „не е слугинство, а изкуство“.

Според единайсетокласничката „…успешната професия е тази, която те кара да ходиш на работа с желание, да си проактивен, да търсиш нови неща през деня и да си доволен вечер. И за да бъде кариерата реалност, първо трябва да я мечтая, второ, трето и така до безкрайност, да градя себе си – и като човек, и като професионалист. Лежерно лятно си мисля, че една успешна професия ме е избрала. А това е моята успешна професия? Отговорът ще е след време. Сега е важно да уча, за да знам; да знам, за да мога; да правя, за да успявам“, е написала в есето си Мариела. Единайсетокласничка заема престижната позиция в съревнование с над 50 ученици от страната. Организатор на състезанието е Центърът за развитие на човешките ресурси и Еврогайдънс България, а учителят, подготвил Мариела в разработката на творбата – е инж. Славка Проданова .