Любопитно Образование

Второкласници от Велико Търново и Русе си разменят стихове и музика на български и френски език

Рисунки, посветени на френската култура, поздрави, стихове и музика на български и френски език си разменят второкласници от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново и Средно училище за европейски езици „Св. Константин Кирил Философ“ в Русе. Малчуганите правят това вече две години и по този начин празнуват Деня на франкофонията.

„Всичко започна миналата година, в разгара на пандемията. Тогава се навършиха 30 години от присъединяването на България към Международната асоциация на франкофонията и по идея на Даниела Иванова, учител по френски език в Русенското училище, подредихме изложба с рисунки на децата. Изложбата беше с мото „Франкофонията или френският език създава приятелства“ и я открихме онлайн. В нея се включиха и деца от 20 ОУ „Тодор Минков“ в София“, разказва Николай Славов, учител по френски език в СУ „Емилиян Станев“. И допълва, че тази година неговите второкласници и учениците на Даниела Иванова пак се срещнали онлайн, за да представят новите си рисунки, да разкажат на френски за любимите си цветове, животни, песни и за себе си.

„За да останат спомени от тези две години, децата си размениха рисунките от миналата година. Ученикът, който е първи номер от моя клас, получи рисунката на номер 1 от русенското училище. А следващата учебна година искам да се видим вече на живо. Ние да им отидем на гости, те да дойдат в нашия град, да посетим часовете си, за да видят децата как съучениците им учат езика“, уточнява Николай Славов. А класът, който той включил в проекта, 2 „г“ с класен ръководител Генка Георгиева и Рени Ненова, която работи с тях след обяд.

За първи път тази година Николай Славов провокирал и по-големите си ученици с идея за празник на френската кухня. „В уречения ден всички ученици се появиха с някакво ястие, приготвено от тях. Не очаквах те да се запалят така, но бяха приготвили френски киш, който се превърна в истински хит, рататуи, кроасани, макарони, френски мус. Имаше и три френски селски торти, които се оказаха толкова вкусни, че мои колеги отсега са поръчали на майсторите торти за рождените си дни“, усмихва се г-н Славов.

Освен че сготвили вкусни ястия, учениците имали за задача да представят рецептите, при това на френски език. Кулинарното шоу завършило с традиционен франкофонски концерт, в който ученици от 1 до 4 клас са представили знакови френски песни, импресии на акордеон и театрални постановки пред пълната актова зала на СУ „Емилиян Станев”.