Култура Любопитно

Втори фестивал на настолните игри подготвят във Велико Търново

Втори фестивал на настолните игри „Настолен град” ще се проведе във Велико Търново в края на месец февруари. По-голямо пространство, повече участници, издатели и вносители на настолни игри ще очакват всички почитатели на този вид забавление на 24 и 25 февруари. Мястото тази година ще бъде приземният етаж на Мол-Велико Търново. Целта е именно в почивните дни, когато търговският център се посещава от повече хора, да се привлекат и по-голям брой привърженици на настолните игри. Амбициозната задача сподели в интервю за Общинското радио един от организаторите Ивайло Драганов. Той е и създател на неформалната инициатива „Да играем”, която от 2017-а функционира като фондация. В нея членуват осем души – момичета и момчета с най-различни професии, но с общ интерес – настолните игри.

Фестивалът тази година очаква участници от цялата страна, сходни организации от Варна, Русе, Пловдив и София също са заявили своето включване. Фондацията е в преговори с потенциални партньори и спонсори. Планират и създаването на детски кът в рамките на фестивала, в който най-малките да имат условия за игри и забавления, издаде Драганов.

Посетителите на първия фестивал „Настолен град” надхвърлиха 200 души. Тогава за двудневното събитие във Велико Търново гостуваха създатели, вносители и почитатели на настолни игри от цялата страна. Проведоха се и турнири по „Пандемия” и „Catan Big Game”. Второто издание обещава по-голямо разнообразие от настолни игри, подходящи за всякаква възраст и интереси.