Култура

Втори майсторски клас ще проведе основателят на „Чинари“

Поредният импровизиран фолклорен фестивал, организиран от танцова школа „Плетеница” предстои да се състои през идния месец. Точната дата не е ясна все още, но твърде вероятно е да се случи през уикенда, когато е най-удобно за всички желаещи.

Асен Павлов, хореограф и основател на Ансамбъл „Чинари” ще проведе своеобразния майсторски клас в старата столица. Той е ръководител на специалност „Български танци” в Националното училище за танцово изкуство в София, единственото подобно учебно заведение на Балканския полуостров. Павлов е създател на първия частен ансамбъл у нас и вече повече от 26 години неговият състав продължава да расте. Именно впечатляващият концерт-спектакъл „Възрожденски разкази“, дело на Ансамбъл „Чинари“ ще бъде подаръкът за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението на България и 170 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев. Продукцията е а жестът към жителите и гостите на Велико Търново е от страна на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов, а безплатните покани за събитието, които се разпространяваха на касите на театъра отдавна са изчерпани.

„Искам Асен Павлов не само да ни покаже хора от различни фолклорни области, но и да ни разкаже своята лична история – как се създава устойчив проект у нас. Какво трябва да направим, за да сме стабилни и постоянни „на пазара”, това можем да научим от него. В крайна сметка живеем в пазарна икономика и трябва да следваме нейното темпо. Асен Павлов е доказал, че повече от четвърт век продължава да расте и е един от водещите хореографи за страната”. Така коментира предстоящата среща основателят на школа „Плетеница” Николай Статев.

Повече от добре премина първият майсторски клас в старата столица, който на 16 февруари проведе завеждащият катедра „Хореография” в АМТИИ Пловдив – проф. Антон Андонов. Входът за събитието бе в размер на 4 лв. Около 340 души се включиха в събитието, сред тях имаше хора от цялата страна по диагонала от София до Добрич. Първоначалната идея бе големият фолклорист да покаже на местните ентусиасти три хора, но в крайна сметка всички присъстващи научиха общо пет нови танца. Неговата съпруга Румяна Филкова поднесе половинчасов концерт, като комплимент към публиката в Интерхотел Велико Търново.

Енергията, която има професорът – тя е много голяма. Зареди не само мен, но и колегите и всички присъстващи. Следата, която остави той – това е една моя сбъдната мечта. Няма как да не съм му благодарен. Аз много исках във Велико Търново да се случва точно това – да има гост-лектори и ще продължаваме да го правим”, сподели още Николай Статев.

И двамата гост-лектори са негови преподаватели. Асен Павлов го обучава в продължентие на пет години в хореографското училище в София. „Когато го поканих, той отвърна, че с най-голямо удоволствие ще подаде ръка на инициативата. Проф. Андонов също е мой преподавател, макар и да ми е преподавал по-кратко от колкото Павлов. Бях в Пловдив на очни, една сутрин се събудих и знаех, че трябва да го поканя. И той откликна веднага”, припомни си с вълнение младият хореограф. След края на събитието професорът е споделил своето възхищение от добрата организация и огромното число посетители, които са проявили интерес към него. „Търновци са си търновци, с най-голямо удоволствие бих дошъл отново”, заявил проф. Андонов.

Снимка: FB