Денят Община

Всички селища участваха с проекти по Местни инициативи 2017

Всичките 36 населени места в община Велико Търново са участвали с проекти по Местни инициативи през 2017 година. 28 от тях са били за реконструкция на част от уличните платна. Средства за реализирането им са били предоставени и по Инвестиционната програма за рехабилитация на пътищата. По договор с „Пътни строежи” работата по изграждането и ремонтирането на улиците е приключила още в летните месеци, информира Общинското радио Тошо Кръстев, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”.

Другите 8 проекта в населените места на общината са били по други инициативи, каза още той и допълни, че 60% от средствата по Местни инициативи и през 2018 година  ще бъдат за рехабилитация на пътищата в селата. А сумата и през следващата година за населените места ще е отново 450 000 лева, има уверения от кметството.

„От 2009 година до сега средствата по Местни инициативи са нараснали от 50 000 лева на 450 000 лева. Този ръст показва, че с тези проекти сме на верния път”, заяви Кръстев. Той припомни, че с проект могат да кандидатстват НПО или Инициативна група. Читалищно настоятелство вече не може, според нов Закон. А експертна група от Общината прави оценка на предложенията, които трябва да имат минимум 10% или 20 % доброволно финансово участие от дарители или живущите в населеното място.

„От 2009 година до сега се изготвиха и изпълниха проекти за 14 детски площадки, 8  спортни площадки, 8 спорни игрища, ремонтираха се отоплителните системи на 5 сгради общинска собственост, читалища и паркове, изгради се  видеонаблюдение в 7 населени места. Ремонтира се и часовниковата кула във Вонеща вода”, информира още Тошо Кръстев, който е и кмет на село Арбанаси.

Тузарското селище е било пълно за празниците. Нова година там ще посрещнат също много туристи. Резервациите са започнали от съвсем рано и вече заведенията са пълни. Архитектурното селце продължава да привлича посетители всяка година. Зачестили са туробиколките от румънци. През лятото пък се предлагат гостувания на японци и корейци, винаги посрещани с баница и кисело мляко и традиционен български обяд.

Кремена Крумова – Попова