Образование

Всичките 83 училища в област Велико Търново от днес преминават на дистанционно обучение

Всичките 83 училища, сред които две частни, от днес преминават на дистанционно обучение. Това съобщи пред Общинското радио началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. По думите й над 96 на сто от учителите разполагат с необходимите технически средства за провеждането на виртуалните занятия. Учебните планове са разработени през почивните дни, а графиците на часовете по предмети за всяко учебно заведение са публикувани на сайта на РУО, на училищата от община Велико Търново и на сайта на Общината в секция „Образование”, поясни инж. Личева.

В региона учениците са над 22 хиляди. 18 хиляди от тях имат готовност да се включат в онлайн уроците. Разполагат с компютри, таблети и имат интернет свързаност. Останалите 10 на сто са предимно в малките населени места и от семейства със социални затруднения. Те ще получават задачите си за деня в домовете на хартиен носител от образователни медиатори.

За най-малките деца  от I – III клас се препоръчва по време на онлайн обучението да присъства родител или друг близък роднина, за да се избегне 7-8 часа седене пред мониторите.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването дистанционното обучение ще продължи до 29 март.

„Смятам, че това ще бъде до голяма степен  изпитание, предизвикателство, но и много полезно и за учителите, и за учениците, за да не изгубват от  учебното време и от подготовката по важните предмети за външните  оценявания”, коментира началникът на РУО.