Култура Любопитно

Все повече малки читатели приемат детските отдели в търновската библиотека

Едногодишно момиченце е най-малкият читател в детския отдел „Бузлуджа” на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново, съобщи за Общинското радио библиотекарят Магдалина Миланова. „Детенцето е родено в началото на 2017 г. Майката дойде да вземе книга от отдела. Изведнъж сама реши, че иска да запише момиченцето си като читател на библиотеката”, разказа Миланова.

Куфарче с книги, подходящи за най-ранна детска възраст, е аранжирала в детския отдел библиотекарката. Тя е подбрала издания с повече картинки и по-големи букви, за да бъдат по-лесни първите стъпки на най-малките в четенето. Децата сами избират книжките, разглеждат ги, а уютният детски кът привлича повече и повече техния интерес, допълни Миланова.

Пада възрастовата граница при детската аудитория в отдела на библиотеката, категорична е Магдалина Миланова. Все повече са децата във възрастта до 7 години, които пристъпват прага на културната институция. Малчуганите, които посещават детска градина, може да не могат да четат, но сами си подбират литературата, която да им прочетат възрастните. „Забелязвам, че родителите сме понякога като спирачка за посещенията в библиотека на малките деца. Все по-често чувам, че възрастните казват, че няма нужда детето да ходи в библиотека, тъй като не може да чете”, поясни библиотекарката. Добрата новина е, че с течение на времето това се променя, и все повече родители водят децата си в отделите на търновската библиотека.

Издателската поредица „Дневникът на един Дръндьо” остава хит при батковците и каките, които сами изчитат на един дъх историите в нея. „Това се дължи на начина, по който е написана книгата – тя е като комикс, има много картинки. Наистина е изключително интересна за децата”, поясни Магдалина Миланова. Книги, написани по различни компютърни игри и такива за плейстейшън също се търсят често от детската аудитория във Велико Търново. През летните месеци учениците заемат литература, която е част от списъците им във връзка с изучаването на БЕЛ в училище. Това, което им дават като съвет библиотекарите обаче е да си вземат още книги, които да бъдат съобразени с личните им интереси.

И двата детски отдела в РНБ „П. Р. Славейков” работят от 9 до 18:30 часа в делничните дни. „Очакваме нашите читатели, нека заповядат! Ще ги посрещнем с много усмивки”, допълни лъчезарната Магдалина Миланова.