Образование Община

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий“ за учител и колектив на годината

На тържествена церемония тази вечер в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ бяха връчени наградите на Община Велико Търново в системата на предучилищното и училищното образование „Свети Патриарх Евтимий Търновски“. Те се присъждат в категориите „Учител на годината“ и „Колектив на годината“ в навечерието на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Празничното събитие събра много гости в театралния салон и бе открито от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, с ръководител Владимир Габров, към Младежки дом – Велико Търново, с песента „Върви народе възродени“.

„Вече над десетилетие този малък жест на уважение и признателност към учителите и учителските колективи се е превърнал в традиция. А Велико Търново е град на традициите. Благодаря на всички учители от Историческата и духовна столица на България, че възпитават децата и младите хора в дух на родолюбие и на нестихващ стремеж към знание“, каза в обръщението си кметът Даниел Панов. Той и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов удостоиха учителите и колективите на 2024-а година на Старата столица. Наградените получиха плакет, грамота, книга и букет, а колективите – картина.

С „Учител на годината“ в предучилищното възпитание бе отличена Милена Калчева, която е старши учител в ДГ „Иванка Ботева“. „Сърдечно благодаря за тази награда. Благодаря на г-жа Георгиева, която приемаше нашите нестандартни идеи за работа с децата. Благодаря лично на моя екип, на децата от групата ми и техните родители“, сподели тя.

„Учител на годината“ в начален етап на образованието стана Красимира Колева, старши учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. „За мен е огромна чест, че съм удостоена с това отличие. Искам тази награда да бъде признание не само за моя труд, но и за труда и усилията на моите колеги. Всеки учител заслужава да бъде тук, на моето място“, каза Колева.

„Учител на годината“ в прогимназиален етап на образование е Грета Гюнева-Косева от ОУ „Петко Р. Славейков“. „Искам да благодаря от сърце на Общинския съвет за престижната награда. Приемам я като резултат на съвместната работа с моите колеги. Благодаря на моите ученици и на техните родители“, заяви тя.

С наградата „Учител на годината“ в гимназиален етап на образование бе удостоена Йоана Петрова, зам.-директор по учебната част в Център за специална образователна подкрепа „Св. Теодосий Търновски“ – В. Търново. „За мен е изключителна чест, че като педагог в сферата на приобщаващото образование получавам тази награда. Тя е признание за всички колеги, които работят с деца със специални образователни потребности. Благодаря и на целия колектив за екипната работа, както и на родителите, които ни гласуват доверие“, посочи пред присъстващите в залата Петрова.

 

Призът „Колектив на годината“ в областта на предучилищното образование получи ДГ „Слънчев дом“ – филиал към ДГ „Св. св. Кирил и Методий“. Директорът Даниела Денчева приветства наградата. „Гордея се, че съм част от един прекрасен екип от млади, креативни, високо квалифицирани, изключително амбициозни учители“, благодари Денчева.

Наградата „Колектив на годината“ в областта на училищното образование отиде при Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Отличието прие директорът Смилена Тодорова. Тя благодари на Общината за високата оценка и признанието. „Тази награда се превръща в поредния стимул за нашия колектив да продължаваме да правим това, което можем най-добре – да обучаваме и възпитаваме бъдещето на Велико Търново“, заяви директорката.

От 2014 г. Община Велико Търново връчва наградата „Свети Патриарх Евтимий Търновски“ за висок професионализъм, граждански принос и значими постижения на търновски просветители.

Вечерта завърши с премиерната постановка на МДТ „Константин Кисимов“ – „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев.

Гергана Нинова