Денят Община

Връчиха наградата „Велико Търново“ на Пламен Радонов и Атанас Атанасов

Пламен Радонов и Атанас Атанасов са новите носители на наградата „Велико Търново“ за 2023 година. Те бяха удостоени официално днес, по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. До този момент наградата „Велико Търново“ се връчваше само на 22 март, когато е празникът на старата столица. С решение на Общинския съвет от август беше направена промяна в наградите и символите, с която отличието вече може да се дава и на други празници. Предложението беше на кмета Даниел Панов, който се мотивира, че по-този начин повече хора ще имат възможността да получат уважение и признателност.

Пламен Радонов е удостоен за безспорните му заслуги за града и за дългогодишната му обществена дейност. Той е инициатор и член на Инициативния комитет от 1996 година за възстановяване и честване на 22 септември – Ден на Независимостта на България. Инициатор за създаване на дългосрочна визия за развитие на образованието във Велико Търново, за устойчива политика в здравеопазването и за увеличаване на приходите в общинския бюджет. Има и значима роля Висшето военно училище да стане Национален военен университет „Васил Левски“. Той бе номинира от Инициативен комитет и Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България.

Другият носител на наградата „Велико Търново” е Атанас Атанасов. Той е удостоен за заслуги към града и общността, и за дългогодишната му дейност за утвърждаване на хандбалния спорт във Велико Търново. Учредител и дългогодишен  член на „Лайънс клуб Велико Търново”, на когото е бил и председател. Хандбален клуб „Етър 64” е 10 пъти шампион на България  и 15 пъти носител на Националната купа. Атанасов е вече 25 години председател. Издигнат е от Инициативен комитет от общественици, подкрепен от хандбален клуб „Етър 64” и „Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси”.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов връчи и Старопрестолна грамота на Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ и на румънски представители за тяхното съдействие за пренасяне на плащаницата на св. Петка във Велико Търново. Тя е за постоянно в старопрестолния град и всеки, който иска да се поклони пред нея, може да го направи в катедралния храм „Рождество Богородично”.