Здравеопазване

Връчват наградата в „Моллови дни“ на д-р Маргаритка Йонова

Благодарна съм на колегията за присъдената награда. Тя е и за работата ми с моите малки пациенти, които много обичам. Това сподели днес по време на деветите „Моллови дни“ в Арбанаси педиатърът д-р Маргаритка Йонова. Тази година тя е носител на националното отличие с името на патрона на форума – д-р Димитър Моллов.

    Д-р Йонова завършва медицина през 1976-а. Четири години по-късно е с придобита специалност „Педиатрия“. Тя става и нейният живот, защото лекува поколения деца. Те вече са родители и също водят своите при нея. Признава, че начина си на работа, своето мислене, диагностика и лечение дължи на няколко от своите преподаватели, сред които специално място заема проф. Бобев. Познава добре и нормативната уредба в здравеопазването, защото след реформите е в преговарящия с НЗОК екип. Продължава и сега да следи законовите промени. А умението й да се справя с административна работа, я прави години наред много успешен ръководител на ДКЦ1 във Велико Търново.

     Д-р Йонова избира медицината за професия в момента, в който получава дипломата си за средно образование. До тогава везните клонят към професията инженер-химик. Категорична е, че ако отново трябва да избира, това пак ще е в полза на медицината. Пословична е сред своите колеги с чувството си за отговорност и дисциплина. А търпението й с малките пациенти и родителите им е част от разковничето за успешността на лечението им. Признава, че винаги пише указанията си на родителите. И когато те се връщат в кабинета след проведена терапия, иска заедно с рецептата и листа с указанията. Затова съветва и по-младите си колеги да бъдат търпеливи, тъй като не всеки бързо навлиза в това , което искаш да обясниш и да бъдеш разбран.

     Ценен опит натрупва в детското отделение на областната болница във Велико Търново, където лекува малчуганите две десетилетия. Две години от професионалния си път посвещава на децата в Либия, където работи по законите на държавата. От там й остава и наученият арабски език. В момента го ползва успешно при своите пътувания в тези райони, за които разказва с усмивка.

    Според д-р Йонова от две години сякаш няма сезонност в заболеваемостта от бронхити и пневмонии. Те са и най-честите сред децата. Имунитетът на много от тях е занижен. По-честите боледувания при тях се дължат и на това, че се връщат недоизлекувани в детските заведения. Просто родителите не могат да отсъстват много от работа. Напоследък се увеличават и проявите като сърцебиене, сърдечна болка при подрастващите. Според д-р Йонова причината за тях е нервното напрежение, което расте и в тая възраст. „Децата боледуват от същите болести, от които съм лекувала и родителите им. Има генетична зависимост в това. Категоричен привърженик съм на ваксините“, казва още д-р Йонова. И с оптимизъм отново мисълта й се връща към децата, които продължава да посреща с любов в своя кабинет.

   Националната награда на името на д-р Димитър Моллов ще бъде връчена на носителя й – д-р Маргаритка Йонова, тази вечер на специална церемония в Арбанаси. По традиция за девета поредна година тя е кулминацията в „Моллови дни“, които се организират от РК на БЛС във Велико Търново в партньорство с областната управа и Община Елена.