Образование Община

Връчват Академичната награда „3-ти март” на курсант старшина Деница Иванова

На 3 март  от 10.30 часа пред сградата на Община Велико Търново ще бъде връчена Академичната награда „3-ти март”. Тя е учредена през януари 2008 г. от Великотърновския общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортната, културната и обществената дейност, без административни наказания.

Наградата се присъжда ежегодно по повод Националния празник на България и е в размер на левовата равностойност от 3000 евро. Носител на Академичната награда „3-ти март” на Община Велико Търново за 2018 година e курсант старшина Деница Веселинова Иванова.

Старшина Иванова завършва обучението си по военна специализация „Войски за ядрена, химическа, биологична защита и екология” и гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”.

Старшина Иванова владее на много добро ниво английски език – STANAG 6001 3-3-2-2 по стандартите на НАТО. Активен спортист е, има един златен и два бронзови медала от отборни класирания в Армейския шампионат по ориентиране, както и спечелено трето място в Армейския шампионат за жени по тенис на маса.

Старшина Иванова се включва в проектите на „Клуб по дебати”, в научни конференции от международно ниво – участва с екипен доклад в Международния симпозиум на UNISEC Global.

През 2016 година е участвала в Международно учение Summer Camp в Македония. До 2017 година е била член на Курсантско-студентския съвет в Националния военен университет.

„Наградата за мен е огромна отговорност и чест. Надявам се да не подведа хората, които са ми дали признанието и да продължавам да се усъвършенствам”, каза Деница пред Общинското радио. Тя живее в горнооряховското село Върбица. Възпитаник е на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”. Израства в семейство на военнослужещи, а патриотизмът се вплита в  съзнанието и характера й от ранна детска възраст.  „В свободното си време обичам да чета книги, да бъда на излети, походи, да покорявам планинските върхове”,  сподели още носителят на наградата „3-ти март”.