Култура

Връзката между тревненските зографи и съвременното изкуство показват в изложбата „Allegoria Sacra”

Изложба под надслов „Allegoria Sacra” откриват в залите „Рафаел Михайлов” в сряда, 25 октомври. Куратор на експозицията е преподавателят във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” доц. Красимир Русев, а откриването й ще бъде в 17:30 часа. В изложбата са включени творби на съвременни художници, които са силно повлияни и вдъхновени от свещеното писание. „С проекта се поставя границата между изкуството, свързано с богослужебната практика и това, вдъхновено от Вечния текст, но създадено с друга цел – да бъде светско”, коментира за Общинското радио доц. Миглена Прашкова, ръководител на катедра „Църковни изкуства” във ВТУ.

Първата зала в изложбения комплекс е посветена на темата за Страшния съд. Творбите във втората насочват вниманието на зрителя към темата за грехопадението, Рая и Ада. „С тази изложба искам да покажа, че има една духовна връзка между тревненските зографи и това, което се прави от художниците сега. Да покажа общото между средновековните и съвременните художници”, коментира кураторът на експозицията доц. Красимир Русев.

Емблематична за изложбата „Allegoria Sacra” е творба на проф. Станислав Памукчиев – знакова черна живопис от 1984 г., която е била част от триеналето на живописта през 1996 г. С тази своя работа професорът е номиниран за Голямата награда за живопис – едно от най-големите събития на десетилетието, с огромно международно участие, припомни доц. Красимир Русев.

Друг автор, представен в експозицията, е търновският възпитаник Иво Бистрички. Със своя цикъл „Апокалипсис” преди няколко години той предизвиква изключително сериозен интерес в арт средите. Именно тази негова работа ще видят и посетителите на експозицията във Велико Търново.

Серия изчезващи портрети, която илюстрира отношението към задгробния живот, е подбрал Радоил Серафимов, също възпитаник на Търновския художествен факултет. Авторът е носител на наградата за млад художник през 2014 г., връчвана всяка година от фондация „Едмонд Демирджиян”. „Тази серия портрети търси отговора защо обществото загърбва духовното и се отдава на материалното – тема основна и за цялата изложба”, подчерта доц. Красимир Русев.

Станислав Петров е следващият автор, който представя хибридна картина-икона, която комбинира образите на Богородица от Тревненската школа и Младенеца, взет от Ренесансовото изкуство. Това е своеобразно намигване между двете институции – Православната и Католическата, акцентира кураторът на експозицията.

Младата Гергана Змийчарова, която е също актриса и фотограф, поставя своя отпечатък в изложбата с „едно леко скандално смъкване от Кръста”, допълва Русев. Образът на Исус Христос е представен по изключително естетически начин, а визията е инспирирана от технологията на малките холандци. Авторката се превъплъщава в образа на Христос, а всичко в творбата е съпоставено с българската традиция в иконописта.

Покойният Кольо Карамфилов присъства в експозицията със своя индивидуален прочит върху християнски символи и изображения.

В изложбата редом до схеми на Тревненски майстори от фондовете на Тревненския музей и Регионалния исторически музей във Велико Търново, стоят съвременните автори.

Другите творци в експозицията са Аурел Контраш, Красимир Русев, Михаил Михайлов, Недко Бузев, Оник Карамфилиян, Пламен Аврамов, Петер Цанев, Радоил Серафимов и Румен Жеков.

„Allegoria Sacra” е съпътстващо събитие в рамките на Петото биенале на църковните изкуства, чийто домакин са Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. След откриването, ще остане в комплекса още две седмици.