Култура Община

Впечатляващи заглавия в програмата за поредното издание на „Сцена на вековете“ на Царевец

Впечатляващи заглавия опера, балет, симфонична музика и световноизвестни изпълнители ще радват през лятото публиката на емблематичния за Велико Търново Летен оперен сезон „Сцена на вековете“. Под звездното небе на откритата сцена в двореца на крепостта Царевец от 9 юли до 10 септември своите най-нови спектакли ще представят държавните опери от Стара Загора, Пловдив, Варна, Русе и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Специални международни гости този сезон ще са „Виена Шьонбрун оркестра“ от Австрия и Национална опера Букурещ, Румъния. На 6 август реномираният камерен оркестър на двореца Шьонбрун  ще представи музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с  произведенията на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници.

Нов, модерен подход към творчество на Джузепе Верди публиката ще види в спектакъла „Риголето“ на Букурещката национална опера. Известният оперен  режисьор Стивън Барлоу пренася историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който поради безразсъдните си конспирации в крайна сметка губи собствената си дъщеря Джилда – в Чикаго в началото на 1929 г., във време, белязано от забрани и свят, управляван от гангстери и доминиран от хазарта.

„Сцена на вековете“ 2022 стартира на 9 юли с танцовата мистерия „Сънят на Пилат“. Най-новият спектакъл на балета на Старозагорската опера е по музика на Стефан Димитров и за първи път ще бъде игран на открита сцена.

За почитателите на балета е и второто заглавие в програмата – „Ана Каренина“ по музика на Чайковски. Постановката е на изключителния хърватски хореограф Лео Муич. В спектакъла със солисти Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов си сътрудничат балетните трупи на Пловдивската опера и на Македонската опера и балет в Скопие.

На внушителната сцена на Царевец ще може да се види и още едно Вердиево заглавие – „Ернани“, в изпълнение на Русенската опера. Солисти в спектакъла ще са тенорът Петър Костов,  баритонът от изключително висока класа Венцеслав Анастасов,  басът Момчил Миланов,  драматичното сопрано Цветелина Василева и др.

В афиша на „Сцена на вековете“ 2022 е включено най-новото заглавие на  Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ по  Питър Шафър и музиката на Волфганг Амадеус Моцарт на 29 юли.

На 29 август Театрално-музикален продуцентски център – Варна. ще  представи операта „Ромео и Жулета“ от Шарл Гуно. Ролята на Жулиета ще бъде изпълнена от световноизвестно сопрано Илина Михайлова, а в образа на Ромео ще се превъплъти филипино-американският тенор Артур Еспириту, който вече има респектираща международна кариера в Европа, Азия и Северна Америка.

Финал на сезона на Царевец ще бъде поставен на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ – фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказваща за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Солисти в спектакъла на Пловдивската опера ще са Люси Дяковска, Момчил Караиванов и Живко Джуранов.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей – Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Фестивалът е най-мащабния и дългогодишен културен проект в Старата столица, който води началото си от 1985 г. На откритата сцена в крепостта Царевец през изминалите години са представени над 100 заглавия от различни класически музикални жанрове и са гостували световноизвестни български и чуждестранни изпълнители.