Любопитно

Военният архив и БТА представят в изложба 16 фотоесета за другото лице на войните ни

Документална фото изложба „16 фотоесета: „Другото лице на войните ни“ ще бъде открита на 24 ноември от 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Авторите й Георги Генчев и Ирена Данаилова са събрали на едно място фоторазкази на участници в Първата световна война. Посетителите могат да усетят чрез тях преживяванията им в етапите на военните действия, личните моменти на всеки от героите. Те са от различни краища на страната, имат интересни пътища и професии – полкови свещеник, авиатор, студент, завърнал се у нас от чужбина, за да участва във войната, редник, ветеран…

Това е една богата палитра от хора и съдби, които чрез личното си усещане са предали важни моменти през запазените снимки. Студентът Иван Чакъров от Златарица и инж. Златан Бръчков от Свищов са героите в документалната изложба от Великотърновския край. Във Военния архив има достатъчно документи, които при възникване на интерес, могат да уплътнят военните биографии на участниците в експозицията „16 фотоесета: „Другото лице на войната ни“. Посетителите й ще видят и друг интересен акцент- снимков материал от първото водолетище у нас „Чайка“ във Варна. Изложбата се концентрира върху фотосите, върху визуалното усещане и разказът върви през тях. Същевременно в каталог са представени личните данни, съдби и преживявания на героите в периода на участието им във войната, останала в съзнанието на народа като „Голямата война“. Но обединяващият момент, свидетелстващ за нея, са снимките“, коментира Светлин Радев – директор на Военния архив във Велико Търново.

Документалната изложба може да се разгледа до 18 декември. Повод за представянето й във Велико Търново е 70-годишнината на Държавните архиви у нас и същият юбилей от създаването на Държавния военно-исторически архив.  Проявата е част от културния календар на старата столица и се реализира в партньорство между Военния архив и БТА, основният инициатор и двигател за създаването на експозицията.