Денят

Военният архив във Велико Търново чества своята 70-годишнина

3484 отделни фонда съхранява Военният архив във Велико Търново, като всяка войскова част има собствен. Някои от тях вече не съществуват, но документите им се пазят. Около половин милион са архивните единици. Ежегодно те се попълват с нови, сподели пред журналисти директорът Светлин Радев. Той обясни, че документите на армията се съхраняват в подшити дела. Папките се подреждат вертикално и дължината им е над 9 км. От тези фондове 65 са лични. Те са на изтъкнати военни дейци, сред които генерал Иван Сарафов, генерал Никола Недев, генерал Владимир  Вазов, на полковник Иван Стойчев, който се занимава с история и е съхранил доста интересни документи.

Първите фондове във Военния архив са от българското Опълчение. В момента се обработват едни от последните постъпили документи. Те са свързани с генерал Добри Джуров. Приживе е дарил фонда си генерал Атанас Семерджиев. Той обаче е наложил 50-годишно ограничение за ползването му, което служителите стриктно спазват. 15 от тях вече са изтегли.

През 2021-а Военният архив във Велико Търново навършва 70 години, които ще чества с няколко интересни инициативи, разказа още директорът Светлин Радев. По повод на юбилея екипът му направи предложение до Общината 37 български генерали в периода до 1945 година, родом от старата столица, да бъдат отличени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“. Идеята е това да стане за празника на града – 22 март. Всички те имат доказани военни заслуги, много отличия за тях и са видни общественици.

Търновските генерали ще бъдат представени и в изложба на 10 октомври пред факултета по изобразителни изкуства на ВТУ по повод професионалния празник на архивите. Историята на Военния архив ще се популяризира и в документален филм. Целта е чрез него по-голяма аудитория и млади хора да научат за дейността, фондовото богатство и съхранената в него военна памет.