Образование

Военна клетва положиха 155 курсанти първокурсници на НВУ „Васил Левски”

Курсантите първокурсници от 145-ия випуск на НВУ „Васил Левски” положиха военна клетва. В тържествения ритуал участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. 155 курсанти се врекоха във вярност към народа и отечеството. В следващите пет години те ще се обучават по 20 военни специализации за Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Република България.

Младите мъже и жени бяха поздравени от кмета на Велико Търново Даниел Панов. „Отлично знам колко силни емоции и чувства носи този момент. Военната клетва е незабравима, защото с полагането й вие, курсантите, свързвате живота си с Българската армия, със славните битки в годините и вековете назад, с храбростта и подвизите на българските воини, с корените на народа ни. Благодаря ви, че сте избрали трудната, но отговорна, благородна и родолюбива професия на българския офицер“, каза Панов.

Градоначалникът призова курсантите да помнят, че Българската армия и православната ни вяра винаги са били опора на нашата национална идентичност. „Нашата армия няма загубена битка, нито пленено знаме. Четете историята и разказвайте за храбростта на българския народ, за паметните битки и победи. Не забравяйте, че учите във Велико Търново – вечната, историческа и духовна столица на България. В нашия град войската и образът на българския воин са били на почит. Затова образованието във Велико Търново, откъдето славните Асеневци 208 години са управлявали България, където са положени основите на Третото българско царство и където е обявена Независимостта, е специално“, каза още в обръщението си Даниел Панов. Той пожела на курсантите да са здрави и с делата си да бъдат горди и достойни наследници на храбрите българи от миналото и да следват заветите на Апостола на свободата Васил Левски.

В Националния военен университет се проведоха и дни на отворените врати. Хиляди посетители разгледаха бойните машини, техника и въоръжение, изложени на строевия плац във висшето училище.

На церемонията присъстваха областният управител проф. Любомира Попова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, общественици, военнослужещи, както и  стотици роднини и близки на курсантите.

Особено атрактивно бе прелитането на група бойни самолети, които маневрираха във въздушното пространство над университета и над старопрестолния град. Демонстрацията бе част от тържествената церемония по полагането на клетвата.