Образование

Военна клетва положиха първокурсниците курсанти в НВУ „Васил Левски”

Военна клетва положиха курсантите от Випуск 2022 на Националния военен университет. 180 първокурсници се врекоха във вярност към народ и родина при тържествения ритуал. Младежите ще се обучават в продължение на пет години в трите факултета на висшето училище по общо петнадесет военни специализации. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и началникът на политическия кабинет в Министерството на отбраната Илия Налбантов присъстваха на клетвата. Сред официалните лица бяха още народният представител доц. Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонв, зам.-кметът проф. Георги Камарашев.  13-и и 14 октомври са обявени за дни на отворените врати в Националния военен университет. По време на тях ученици от различни райони на страната могат да се запознаят с учебно-материалната база на  заведението и да разгледат изложените въоръжение и бойна техника. Днес първите посетители бяха малчугани от детска градина „Соня”.

„Защитата на родината е дълг и чест, изискваща знания и умения, трудолюбие и себераздаване, смелост и дързост. Очаква ви тръпката на успеха и възможните разочарования от трудните страни на воинския живот. Преодолявайте с твърдост трудностите. Влагайте в изпълнението на поставените ви задачи цялото си сърце, ум и душа. Никога не забравяйте, че сте част от един от символите и гарантите на държавността – Армията. Бъдете верни докрай на клетвата, за да пребъде през вековете, по божия воля – наша родина България”, каза в приветствието си началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

„Приехте обет да служите самоотвержено на обществото и да защитавате нашата родина. В най-трудните си моменти, когато търсите помощ, се уповавайте от примера на вашия патрон Васил Левски и следвайте заветите на българските военачалници, утвърдили славата на българското оръжие по бойните полета”, пожела на курсантите началникът на политическия кабинет в Министерството на отбраната Илия Налбантов

„Работим за повишаване на отбранителните способности на нашата армия, на въоръжените сили като цяло чрез модернизация, чрез въвеждане на съвкупност от мерки и повишаване мотивацията за служба на личния състав. Нашата цел е да направим така, че вие да встъпите в служба с усещането, че наследявате хора, направили всичко възможно България да има боеспособна, адекватна на времето армия, воини с грижа и отговорност към високо отговорните им задължения”, подчерта в  словото си началникът на отбраната генерал лейтенант Андрей Боцев.

От името на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов първокурсниците поздрави неговият заместник проф. Георги Камарашев. „Този ден ще остане незабравим във вашето съзнание. Аз го съпреживявам с вас, тъй като в далечната 1978 година бях на ваше място, в този същия строй. Учете се усърдно, защото динамиката във военното дело е много голяма и вие трябва да бъдете винаги на крачка пред времето”, каза проф. Камарашев. Заместник-кметът отбеляза, че Националният военен университет е в листата на елитните български университети с възможно най-високата акредитационна оценка.