Политика

ВМРО: Дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите!

Дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си; по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици и вдигане на минималното наказание за причинено ПТП от 3 на 5 години. Това са част от исканията за промени в Наказателния кодекс, които са внесли вчера в деловодството на Народното събрание депутатът от Велико Търново доц. д-р Милен Михов и колегата му Александър Сиди от името на ВМРО.

Целта на законопроекта е да се намали броя на условните присъди, които се налагат чрез сега действащата правна уредба и да се постигне максимална превенция чрез превъзпитание на хората, които се качват зад волана под въздействието на наркотични вещества. Депутатът доц. д-р Милен Михов разясни повече за мотивите на тези искания и дали те са продиктувани от последната зловеща катастрофа, причинена от дрогиран шофьор, отнел поредния човешки живот.

Това е една последователна активност на ВМРО, насочена срещу трагичната война по пътищата и трагичната катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, е само повод. Целта на нашите предложения са да проведат една по-голяма справедливост в наказанията за шофиране и злоупотреба с наркотици, коментира доц. Михов.

Ето и част от мотивите, които народните представители от ВМРО прилагат към исканите промени в НК:

… Предложението не въвежда нещо непознато за наказателното право, а само възстановява идеята на законодателя, заложена при първоначалното въвеждане на пробацията като наказание и възможността за налагането на една от пробационните мерки в изпитателния срок. За разлика от 2002 г. към момента системата на пробационните служби е изградена изцяло и функционира на базата на натрупания опит за изпълнение на наказанието пробация. В същото време приемането на предложението ще даде допълнителни възможности на държавата да наблюдава поведението на условно осъдените лица. А от гледна точка на обществения интерес ще възстанови в известна степен доверието на гражданите към държавата и в случаите, когато е приложено условното осъждане.

Предвид статистиката, че лицата, които излежават ефективни присъди, по дела свързани с употреба на наркотични вещества, в следствие на което са извършили ПТП, влизащи в специализираните състави на НК, относно ПТП, биват осъждани условно или излизат предсрочно при определени обстоятелства и попадат под юрисдикцията на института на порбацията, ние от ВМРО предлагаме съществуващата пробационна мярка „безвъзмезден труд в полза на обществото“ за всички лица, попадащи в тази категория при упоменатите условия, да бъдат реализирани с полагане на труд като санитари и хигиенисти в шоковите зали, реанимациите, моргите и психиатричните отделения, както и в отделенията на болниците, в които има нужда от помощ към настоящия момент.

Днес държавата има нужда от тази превенция и от този процес на превъзпитание с оглед на зачестилите ПТП-та и жертви на пътя.

От ВМРО смятаме, че това е средство за превъзпитанието и малко обществено възмездие, коментира доц. Михов.

Като друга мярка ние предлагаме и завишаване на долния праг на наказанието при причиняване на смърт от шофьори под въздействието на наркотични или сходни с тях вещества в следствие на ПТП на пет години. С това на практика отпада възможността за условно осъждане. Няма оправдание за отнемане на човешки живот при тези обстоятелства, което да предполага условна присъда.

Превантивните санкции при констатирано нарушение на забраната за управляване моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техните аналози също са несъответстващи на обществената опасност от това деяние. Превенцията, както е доказано от практиката, е дори по-важна от последващите наложени санкции за извършено престъпление. По тази причина смятаме, че и глобите при ситуация, в която лицето зад волана е установено при проверка, че е под въздействието на наркотични или сходни вещества, трябва да бъдат завишени.

Сега рамката е от 500 до 1500 лв. , ние предлагаме от 1500 до 3000 лева. Мислим, че това е законно, защото се появиха изчисления, че наркотиците, които е използвал водачът на автомобила, довел до смъртта на Милен Цветков са доста скъпи и ние смятаме, че хора, които си позволяват такива скъпи наркотици, трябва да плащат и по-високи глоби, като превенция за тяхното деяние, каза още Милен Михов.