Политика

ВМРО Велико Търново участва в местния вот с листа от 32 съветници

С листа от 32-ма кандидати за общински съветници ще участва на местния вот ВМРО Велико Търново. Водач е общинският председател Евгени Коев, учител, синдикален деец, пещерняк, турист. След него са Николай Цонев, зам.-директор на ПМГ „Васил Друмев” и зам.-председател на Областния съвет на партията, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, педиатърът д-р Юлия Тонкова. Последен в списъка е кандидатът за кмет на Общината доц. Милен Михов. Малко над 45 години е средната възраст на кандидатите. Представителите на гражданската квота са петнадесет. Патриотичен съюз „Защита” и Земеделският народен съюз, които се явяват на изборите в коалиция с търновската организация на ВМРО, имат по един кандидат – проф. Мирослав Гълъбов и Мирослава Петърчева.  Сред имената има учители, лекари, юристи, предприемачи, инженери, хора с административен опит, с опит в  управлението на туризма, обясни Евгени Коев.

„Последен съм в листата с надеждата да играя локомотива в края на композицията, който да бута напред до успешния резултат на изборите”, коментира доц. Милен Михов.  „Ние няма да се учим на местно самоуправление Преди 20 години ВМРО за първи път се яви самостоятелно на избори в България в община Велико Търново. Оттогава досега ВМРО има трайно и непрекъснато присъствие в местното самоуправление. Ние сме единствената политическа партия, която в продължение на 20 години самостоятелно излъчва представители в Общинския съвет”. Така доц. Михов обясни защо влизат в предизборната кампания.

За свой водещ приоритет патриотите са поставили увеличаването на разходите за инфраструктура в  сферата на образованието. „Сериозно работим и правим разчети за въвеждане на безплатни детски градини в общината. Мярката разглеждаме като главен фактор в борбата с демографската криза, интегрирането на маргиналните общности и за създаването на социални предпоставки за задържане на децата в училищна среда”, каза кандидатът за кмет.

В управленската програма на доц. Михов се предвижда  разработване на общинска програма за патриотично възпитание. По негови думи с подкрепата на Националния военен университет и Министерството на отбраната могат да се създадат различни форми за начална военна подготовка на децата и младежите от горния курс.

За свои приоритети ВМРО издига още обследване и проектиране  на критичната инфраструктура в града, решаването на проблемите с движението, паркирането и туристическите потоци, които се очаква да нарастват с изграждането на магистрала „Хемус” и пътя Русе – Свиленград.

„Мой личен ангажимент ще бъде да работя с всички институции, с цялата общественост на града и политическите фактори в страната за осъществяване на конституционна промяна, която да изпълни с функционално значение мястото на Велико Търново и да доведе така, щото Народното събрание и президентът на Републиката да полагат клетва във Велико Търново”, допълни доц. Милен Михов. Според него трябва да се върне решението от 22 март 1879 година, в което е записано „князът пребивава в София, но полага клетва в Търново”. С това решение София се определя за административна, а Търново за историческа столица на България.

Тръгваме в изборите спокойни, уверени в своите сили и убедени, че можем да доведем до промяна, която ще осигури ускорено и динамично развитие на общината”, заяви доц. Милен Михов.

Търновската структура на ВМРО издига и трима кандидати за кмет на кметство. Това са Антон Стойчев в Леденик, Стефан Мъглов в Самоводене и Данчо Йорданов за градоначалник на Дебелец.