Денят Интервю

Влади Ванков след националния приз „Най-резултатен играч” – „Желая да живеем в по-добър свят”

Екоактивистът от организацията „Доброволно чистене-Велико Търново” Влади Ванков спечели един от националните призове за най-резултатен играч в кампанията „Да изчистим България заедно”. Лично заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев връчи наградите на отличените по време на годишната церемония „Чиста среда”. „Приемам тази награда като едно намигване от съдбата, че това, което правим заедно с доброволците в нашите инициативи, все пак има някакъв отзвук и не е като капка в морето. Дори напротив – хората забелязват и искат промяната, искат да се включват в нашите инициативи. Интересът се увеличава, а с това чистите места около нас стават повече. За мен е важно примерът ни да бъде забелязван от обществото”, коментира в интервю за Общинското радио Влади Ванков.

15 кампании с една-едничка цел – да е по-чисто във Велико Търново, организира през 2017-а организацията „Доброволно чистене”, чийто вдъхновител е Ванков. „Изчистихме различни места във Велико Търново – локации, които не са толкова популярни, но и централни места. Има места, за които хората просто не подозират, че крият сто чувала боклук. С обща помощ и с хъса на хората и институциите успяхме да превърнем сметища в едни нормални места. Голяма част от локациите продължават да бъдат чисти, други се замърсяват. Граничим между двете крайности и се опитваме да балансираме”, коментира той. И благодари за помощта на Регионалната екоинспекция във Велико Търново, на отдел „Околна среда” в Община Велико Търново, на приложението „CiVi” и на всички доброволци за подкрепата.

Стръмните дерета са най-замърсените места в старата столица, смята Влади Ванков, „Те са почти навсякъде в стария град. Човек и да иска да изчисти там, буквално рискува живота си. Доста хора обичат да изхвърлят боклуците си на такива места. Логиката им може би е, че щом не се вижда, няма проблем”, посочи разпалено той. Мини сметище на една от страните на Художествената галерия „Борис Денев” е едно от новите „открития” на активиста.

Според него семейната среда е най-важна за възпитанието в отношение към чистотата на природата. „Много по-красиво е да живеем на чисто, отколкото затрупани от отпадъци! И да храним непукизъм, и да казваме, че някой друг трябва да ни свърши работата, и да чакаме с години някой да направи нещо, което ние можем да свършим за 15 минути. Желая да живеем в по-добър свят. Ако той зависи от мен, аз просто действам. Сам! Променям реалността около себе си с двете си ръце”, допълни емоционално Ванков.

Съветът му към всички нас е да погледнем кварталната градинка. Да вземем една торбичка и просто да изчистим. За 10 минути. Резултатът, казва Влади, ще ви направи по-щастливи. „Полянката веднага светва – мисля че е по-красиво – нали?”, пита младият преподавател. Той в момента води часове по английски език на ученици от 8-ми до 12-и клас в горнооряховската професионална гимназия по ЖП транспорт „Никола Йонков Вапцаров”.

Връзката между Влади и Велико Търново започва още през 2004-а, когато идва да учи в университета специалността „Педагогика” с английски език. „Просто се влюбих в града, за мен стана фикс идея да си купя жилище тук. Започнах да се възползвам от студентските си права, ходих три пъти на студентска бригада в САЩ и веднъж в Англия. Завърнах се за малко в България, и след това с приятелка започнахме да работим по круизни кораби”, продължава разказа си Влади, който е родом от Видин. Благодарение на работата си по корабите, успява да види райски кътчета по целия свят – Бахамите, Пуерто Рико, плажове на различни острови, които преди е гледал на картичките. Резултатът – развива английския си, калява характера си, защото работи без почивка и… за няколко години събира мечтаната сума, за да си купи къща във Велико Търново. „Сега съм много щастлив – имам си къща в Стария град, с прекрасна гледка към историческите хълмове. В момента гледам напред към нови и нови неща”, допълни за финал Влади Ванков.