Култура

Владимир Максименко отбелязва рождения си ден с изложба

Художникът Владимир Максименко представя изложба с над 35 картини живопис. Експозицията се открива утре от 17:30 в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Числото тринадесет има свое значение за мен. На 13 юни съм роден, а преди точно 13 години беше последната ми изложба. С експозицията отбелязвам и една кръгла годишнина. Преди 40 години започнах художествената си дейност. Експозицията е без заглавие и мото. Тя под мотото на целия ми живот- светлината. Светлината в природата, в хората е тема на по-голямата част от творчеството ми. Картините в експозицията са от последните 5-6 години. Те отразяват вътрешните ми чувства, желания, идеи ”, обясни художникът.

Владимир Максименко е роден във Велико Търново. По професия е електротехник. Любовта към изобразителното изкуство наследява от покойния си дядо Владимир, възпитаник на Киевската академия за художествени занаяти. Още от дете е заобиколен от творци. „Деляхме една квартира с Жоро Райчев, лека му пръст. Ние с баба ми и леля ми бяхме в едната стая, а той в съседната. Бях на 5, когато се обучавах Благой Велков. После при Иваничка Панева в „Никола Вапцаров“. Срещнах се и с пейзажиста Стоян Василев. Той пък ме запозна с Пламен Кабакчиев„, разказа Максименко

За 40 години е представял е изложби в България, Венецуела, САЩ. Негови творби са част от колекции в Канада, Израел и различни части на Европа. От осем години е прикован в инвалидна количка, но дори и болестта не успява да го откъсне от рисуването.

Животът ми много се промени, но любовта ми към изкуството-никога. Бях парализиран почти целия за около година. Започнах да се раздвижвам с течение на времето. Първоначално трудно движех ръката си самостоятелно и я подпирах с другата. Но вече пак рисувам. За съжаление не мога да направя голяма изложба, в която да покажа всичко, което съм създал. Сегашната представя само бегъл поглед върху творчеството ми. Общо съм нарисувал близо 2000 картини„, сподели художникът и допълни, че изкуството е неговото спасение.

Диана Колева